elements.envato.com
StoryEditor

Nie je prilba ako prilba: tie v stavebníctve sa odlišujú aj farbami a má to svoj význam

PR článok25.04.2023., 00:00h

Stavebná činnosť a výroba stavebných materiálov je vo všeobecnosti pomerne riziková a pracovné úrazy nie sú v tomto segmente nijak výnimočné.

Lajkuj Brainee.sk na

Na stavenisku číha nebezpečenstvo doslova na každom kroku a kvalitné pracovné oblečenie s pomôckami je teda nevyhnutnosťou. Patria medzi ne aj ochranné prilby, možno ste však nevedeli, že aj ich farebné odlíšenie má svoj význam. 

Napadlo vám niekedy pri pohľade na veľké stavenisko, prečo sú od seba ochranné prilby farebne odlíšené? Nejde vôbec o náhodu a ani o to, že by si pracovník zobral prvú prilbu, ktorú mal práve po ruke. Farebné odlíšenie má totiž svoj význam, pričom tento štandard bol zavedený ešte v roku 2016 vo Veľkej Británii. U nás sa s týmto štandardom ešte nemusíte nevyhnutne stretnúť všade, no stavebné spoločnosti, ktorým nie je ľahostajná bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci, si ho v čoraz väčšej miere osvojujú.

Prilba chráni bez ohľadu na farebné vyhotovenie

V stavebníctve sa dôrazne odporúča používať ochranné pracovné prilby, hoci nie vždy ide o striktne ustanovenú povinnosť. Každé stavenisko je svojím spôsobom špecifické a vždy teda záleží od konkrétnych podmienok, prijatých opatrení a rizík, ktoré na mieste stavby hrozia.

V každom prípade, pracovné ochranné prilby by mali byť samozrejmosťou všade, kde hrozí riziko pádu predmetu z výšky a nie je zabezpečená kolektívna forma ochrany. Aby bola ochrana zabezpečená na vysokej úrovni a spolu s ňou aj komfort počas nosenia, oplatí sa uprednostniť kvalitu, nuž a podľa vyššie spomenutého štandardu aj tú správnu farbu.

image
elements.envato.com

Každá farba má priradený iný význam

Farebne odlíšené prilby majú význam predovšetkým na väčších staveniskách, pretože zreteľne identifikujú jednotlivé role a nejde iba o výmysel, za ktorým by boli marketingové stratégie výrobcov pracovných pomôcok. Menej zainteresovaným pomáhajú rozlíšiť, kto má aké postavenie a úroveň zodpovednosti či kompetencie a zároveň zlepšujú mieru organizácie na väčších staveniskách. Aký význam teda majú jednotlivé farby?

Farebný štandard je tvorený čiernou, ktorá je vyhradená pre stavebný dozor a supervízorov. Oranžové prilby zas používa obsluha strojov, žeriavov, prípadne inej techniky. Typické biele prilby sú vyčlenené pre všetkých koordinátorov, klientov či manažérov, spravidla teda osoby, ktorí nepracujú priamo na stavenisku. Hoci sa nepoužíva úplne často, stretnúť sa môžete aj so zelenými prilbami, ktoré používajú špecialisti na bezpečnosť, prípadne môžu byť vyčlenené pre pracovníkov externého dodávateľa. No a aby toho nebolo málo, modré prilby sú určené najmä pre návštevy na stavenisku.

 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
14. apríl 2024 17:38