Ilustračný obrázokCanva, Nicolas J Lerclercq/Canva, Unsplash
StoryEditor

Muž dostal chuť na pivo, dieťa nechal strážiť zariadeniu Alexa. Neskôr mal dokonca škrtiť ženu

Nikola Michalkova02.02.2023., 13:00h

Namiesto toho, aby si aspoň najal opatrovateľku, kým si chcel odbehnúť na pivo, nechal svoje dieťa strážiť „smart“ asistentku od Amazonu.

Lajkuj Brainee.sk na

Alexa od spoločnosti Amazon pomáha ľuďom v niektorých domácnostiach s drobnými činnosťami, vrátane púšťania hudby, nastavenie budíka alebo pripomienok. Prípad muža ale ukazuje, že tomuto malému zariadeniu chcel dal úlohu, ktorá v jeho kompetencii rozhodne nie je. 

Odbehol si do krčmy

Alexa nie je určená na stráženie detí. To by mal asi každý vedieť. Ale prípad muža ukazuje, že zjavne chcel využiť inteligentné zariadenie, aby robil prácu za neho, keď dostal chuť na pivo. Tento týždeň sa 30-ročný muž, ktorého meno je z právnych dôvodov utajené, postavil pred súd, pretože ešte minulý rok 13. augusta „dobrovoľne nechal svoju dcéru samú doma“ o ôsmej hodine večer, len aby mohol ísť do krčmy, píše sa na portáli LadBible. 

image

Nebezpečná umelá inteligencia. Je to ako mimozemský druh, skonštruovaný človekom, varuje expert

Úrady sa o tomto prípade dozvedeli až na druhý deň ráno pre úplne iný incident. Muž mal údajne škrtiť svoju priateľku. Susedia počuli krik, ktorý ráno vychádzal z ich záhrady a zavolali políciu. Keď prišli do jeho domu, policajtom sa priznal, že večer nechal svoju päť ročnú dcéru samú doma len s inteligentným zariadením Alexa od spoločnosti Amazon, kým si vybehol do krčmy v meste Powys. 

Vyjadrenie prokurátora

K celému prípade sa vyjadril aj prokurátor, ktorý hovorí, že muž sa mal so ženou poznať už niekoľko mesiacov. „Žena v ten deň pila a on bol s ňou. Spoločne odišli o ôsmej hodine večer a dieťa zostalo doma. Išli do niekoľkých krčiem a žena tvrdí, že si nepamätá nič okrem toho, ako ju mal škrtiť. Nedokáže ani povedať, ako sa dostala domov,“ opisuje prokurátor Stephen Davies. „Bola privolaná polícia, ktorá našla stopy na jej krku. Aj žena priznala, že dieťa bolo samé doma na krátku dobu.“

Pár sa mal údajne hádať, keď policajt Phillip Coombs do domu prišiel. „Keď muža neskôr vypočúval, priznal, že ženu mal schmatnúť za krk. Hovoril jej, aby bola ticho, a aby sa upokojila. Povedal tiež, že nechal svoju dcéru samú doma, ale sledoval ju cez aplikáciu Alexy, ktorá monitorovala jej dýchanie,“ pokračuje prokurátor. 

image

Muž išiel do krčmy, nechal svoje dieťa samé doma.

Amie Johnson/Unsplash

Obhajca muža, Gareth Walters, sa o ňom vyjadril: „Je to mladý muž, ktorý sa doteraz správal dobre a bezúhonne. K závažným trestným činom sa dobrovoľne priznal. Následky bude znášať ešte veľmi dlhú dobu. Jeho dcéra mu bola odobratá a bol to najmä on, kto sa o ňu staral.“

„Mal pocit, že na svoju dcéru dozeral, ale uvedomuje si, že na diaľku to nejde. Bola tu určitá snaha, aby na ňu dohliadal, ale vie, že starostlivosť nedosiahla úroveň, aká sa od rodiča vyžaduje a očakáva,“ pokračoval obhajca. 

Na magistrálnom súde v Llandrindod Wells vo Walese sa muž priznal k úmyselnému škrteniu a zanedbávaniu starostlivosti o dieťa. Dostal 12-mesačný trest s podmienečným odkladom na dva roky.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 01:47