Za rok 2022 sa vyhodí 5 miliárd ton telefónov.Daniel Romero/Unsplash
StoryEditor

Rozmýšľaš, že si kúpiš nový telefón? Brzdi! Tento rok vyhodíme viac ako 5 miliárd mobilov

Nikola Michalkova14.10.2022., 13:00h

Našu krásnu Zem zahlcujeme odpadom. Len mobilných telefónov tento rok vyhodíme 5,3 miliárd.

Lajkuj Brainee.sk na

Tento rok sa podľa tvrdení organizácie International Waste from Electrical and Electronic Equipment (WEEE) vyhodí približne 5,3 miliárd mobilných telefónov, uvádza sa na portáli Yahoo News. 

Rast odpadu

Odhad je založený na údajoch o globálnom obchode, ktoré poukazujú na skutočnosť, že environmentálny problém elektronického odpadu rastie. Niet sa čomu čudovať, keďže mobilné telefóny sú v súčasnosti dôležitou súčasťou života každého z nás a potom, čo ich prestaneme používať, ležia niekde pod prachom doma.

Podľa štúdie si viacero ľudí uchováva staré mobily namiesto toho, aby ich recyklovali. Dôsledkom je, že vzácne minerály, ako je meď alebo kobalt v dobíjajúcich batériách, sa musia ťažiť. Ak by sa staré telefóny recyklovali, tieto minerály by bolo možné získať práve zo starých zariadení. 

„Ľudia si neuvedomujú, že všetky tieto zdanlivo bezvýznamné položky majú veľkú hodnotu a spoločne na globálnej úrovni predstavujú obrovské objemy,“ tvrdí generálny riaditeľ WEEE Pascal Leroy. 

Miliardy nepoužívaných mobilov

Odhaduje sa, že na celom svete je 16 miliárd telefónov, pričom v Európe sa takmer tretina už vôbec nepoužíva. 

Výskum organizovaný WEEE hovorí, že tá „hora“ elektronického a elektrického odpadu, od práčok a hriankovačov až po tablety, vzrastie do roku 2030 na 74 miliónov ton ročne. 

image

Za rok 2022 sa vyhodí 5 miliárd ton telefónov.

Daniel Romero/Unsplash

Kampaň

Začiatkom tohto roka spustila spoločnosť Royal Society of Chemistry kampaň, ktorá propaguje ťažbu elektronického odpadu na výrobu nových produktov. Upozorňuje však na globálny konflikt, vrátane vojny na Ukrajine, ktorý ohrozuje dodávateľské reťazce drahých kovov. 

Magdalena Charytanowicz sa vyjadrila: „Tieto zariadenia ponúkajú množstvo dôležitých zdrojov, ktoré možno využiť pri výrobe nových zariadení, ako sú veterné turbíny, batérie pre elektromobily alebo solárne panely. To všetko je kľúčové pre ekológiu a digitálny prechod na nízko uhlíkovú spoločnosť.“

Recykluje sa málo

Len niečo cez 17 percent zo svetového elektronického odpadu je naozaj recyklované. Medzinárodná telekomunikačná únia OSN si stanovila cieľ zvýšiť tento počet recyklovaných zariadení na 30 percent do budúceho roka. 

Zdôrazňuje sa tiež fakt, že ide o jeden z „najrýchlejšie rastúcich a najkomplexnejších tokov odpadu, ktorý ovplyvňuje ľudské zdravie aj životné prostredie, pretože môže obsahovať škodlivé látky.“

image

Podľa štúdie si ľudia svoje staré telefóny uchovávajú doma a nerecyklujú ich.

Harrison Broadbent/Unsplash

Prieskumy

Podľa prieskumov, ktoré vykonala organizácia Material Focus, je v domácnostiach v Spojenom kráľovstve v súčasnosti nahromadených viac ako milión zariadení, ktoré sa nepoužívajú, ale sú funkčné. Tieto zariadenia môžu mať maximálnu možnú hodnotu až 5,63 miliárd libier. 

image

Eko Inak Podcast: Všetko, čo chceš a potrebuješ vedieť o plytvaní potravinami

Organizácie sa, samozrejme, zameriavajú aj na online kampane, ktoré zahŕňajú aj tipy, kde nájsť centrá určené práve na recykláciu. 

„Poskytovanie zberných boxov v supermarketoch, vyzdvihnutie malých pokazených spotrebičov pri dodaní nových a ponúkanie poštových schránok na vrátenie drobného elektronického odpadu sú len niektoré z iniciatív zavedených na podporu vrátenia týchto položiek,“ uzatvára Leroy. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 22:59