Tesla predstavuje svojho nového humanoidného robota Optimus.Youtube/guardian News/
StoryEditor

Technologický korporát Tesla Elona Muska predstavuje nového humanoidného robota OPTIMUS

Marek Moravčík01.10.2022., 16:44h

Robot polieva kvety či prenáša škatule - zatiaľ teda presný opak humanoida z terminátora. Aké sú však vízie miliardára s novým prototypom tejto technológie?

Lajkuj Brainee.sk na

Miliardár predstavil najnovší prototyp humanoidného robota, ktorého vyvinula jeho automobilová spoločnosť Tesla. Optimusa predstavil v centre technologických inovácií v Silicon Valley, kde zamával publiku. 

 

 

Musk na akcii spomínal, že robot je ešte rozpracovaný, ale v priebehu najbližších rokov by ho chcel uviesť na trh a predávať verejnosti. Humanoidného robota by chceli používať v automobilkách ako náhradu za ľudskú pracovnú silu, spomínajú inžinieri. Zúčastneným ukázali vo videu ako robot vykonáva jednoduché úkony ako polievanie rastlín, prenášanie škatúľ či zdvíhanie kovových tyčí. Miliardár predstavil aj svoju víziu, v ktorej sa roboty budú vyrábať masovo za cenu nižšiu ako 20 tisíc dolárov a budú dostupné o tri až päť rokov. Je to skutočne zásadná transformácia civilizácie ako ju poznáme,“ hovorí Musk vo videu. 

 

 

Ivestori sú však voči novému robotovi skeptickí. Tesle neodporúčajú prechod k vyróbe a distribúcii robotov, budúcnosť korporátu vidia skôr v zameraní na projekty prepojené s činnosťou, ktorej sa venovali inžinieri doteraz, teda výrobou elektrických áut. Musk sa vyjdril, že chce vyriešiť problém umelej inteligencie, a síce ako by mohol stroj nahradiŤ človeka. Korporát ubezpečuje, že prechod na spoločnosť, v ktorej roboty vykonávajú prácu, z ktorej ľudia ťažia, bude bezpečný. V tomto je však ťažké brať Elona Muska vážne, keďže miliardár rovnako investuje aj do možnosti osídlenia Marsu. Teda ani prípadný environmentálny kolaps planéty nie je preňho myšlienkou, ktorá by mu nedávala spať. 

Dávame pozor na to, aby sme sa nevydali cestou Terminátora,“ (kyborg zabijak), ubezpečuje ľudí vo videu. Robot bude obsahovať viacero mechanizmov na zaistenie bezpečnosti vrátane tlačidla na vypnutie. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 13:01