StoryEditor

Kvet Nguyen: Neviem, či tolerovanie Vietnamcov na Slovensku je reálne, otec sa kedysi musel skrývať

Dominika Pacigová24.07.2021., 18:00h
Ľudia kedysi narážali akoby na to, že do spoločnosti nepatrí. So slovnými narážkami sa stertávala aj v škole, aj na ulici.
Lajkuj Brainee.sk na

Jej rodičia pochádzajú z Vietnamu, no ona sa narodila a vyrastala na Slovensku. Najmä v mladšom veku sa stretávala so xenofóbnymi poznámkami v škole či na ulici. Kvet Nguyen sa dnes venuje fotografii, prostredníctvom ktorej poukazuje na otázky identity či inakosti. Pre Brainee porozprávala o predsudkoch či tolerancii spoločnosti, ale aj o tom, ako ju vnímajú nielen na Slovensku, ale aj vo Vietname.

Necítila sa byť tolerovaná 

Do Vietnamu chodí s rodičmi približne raz za päť rokov. „Vnímajú ma tam ako cudzinku. Aj keď som sa snažila prispôsobiť a obliekaním nebyť ako Európanka, stále to bolo cítiť napríklad v prízvuku,“ uviedla Kvet Nguyen vo videorozhovore pre Brainee. 

Jej otec patril medzi prvé generácie, ktoré prišli na Slovensko. „Stali sme sa modelovou situáciou migrantov - sme tí, ktorí sú tichí, pracujú, nerobia neporiadok, nemajú požiadavky na štát, čiže sú ‚v poriadku‘. Neviem, či je tolerancia Vietnamcov reálna, alebo len rešpektujúca preto, že sa správame slušne,“ skonštatovala. 

Kvet sa narodila a vyrastala v Nových Zámkoch. „Vnímali ma ako exotickú postavu, pretože o mne nič nevedeli. Narážali akoby na to, že tam nepatrím a necítila som sa byť tolerovaná,“ dodala. 

Viac sa dozvieš v priloženom videorozhovore. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 22:55