Archív Kaja
StoryEditor

Vydala sa v devätnástich. Ľudia ju podozrievali, že je tehotná alebo to robí pre americké víza

Nicol Rácová18.06.2021., 07:00h
Myslela si, že skončí sama s mačkami. Osud jej však preťal vzťah, ktorý spečatili svadbou. Kaja Wessel (21) žije s manželom Američanom Ryanom (25) v Colorade a vysvetľuje, prečo sa rozhodla pre manželstvo v tak ranom veku.
Lajkuj Brainee.sk na

Výnimka potvrdzuje pravidlo, a jednou takou je aj Slovenka Kaja, ktorá sa v devätnástich rokoch vydala za cudzinca. Kaja je z Bratislavy. Počas strednej dostala štipendium na americkej univerzite v Billings a z vysokej školy po dvoch týždňoch odišla. Reči typu „Frajera máš? Svadba bude kedy? A to spolu len tak žijete, na „hromádke“?“ ju obišli. Zväzok si pochvaľuje a vysvetľuje, prečo so svadbou neotáľali.

Doba sa výrazne zmenila

Nie sú to len také povedačky. Priemerný vek mladých ľudí vstupujúcich do manželstva je na Slovensku okolo 30 rokov. Je pravda, že deti má mnoho z nich skôr, ešte pred svadbou, čo sa kedysi nestávalo. Globalizácia a otvorené hranice výrazne posunuli vzťahové míľniky.

„Ľudia prikladajú väčšiu dôležitosť vzdelaniu, kariére. Chcú spoznať svet, seba, cestovať, a áno, prejsť si aj cez viacero partnerských skúseností pred tým, než vojdú do manželstva. Dnes majú mladí ľudia oveľa viac možností na sebarealizáciu, ekonomickú nezávislosť, aj na spoznávanie sa. Je prirodzené, že tie možnosti využívajú,“ potvrdzuje známa matchmakerka Diana Fabianová.

„V minulosti nielen že neboli také možnosti, aké máme dnes, nebolo ani také jednoduché zo vzťahu (alebo manželstva) odísť. A dnes to je skôr naopak. Občas odchádzame zo vzťahu skôr, než si naplno uvedomíme hodnotu človeka, s ktorým v ňom sme. Naše očakávania od partnera sú obrovské. Nie vždy však máme dostatočnú sebareflexiu aby sme zvážili aj svoje vlastné chyby a pristúpili ku kompromisom,“ dodáva. Našli ste sa v týchto popisoch?

Vzťah na diaľku

Kaja sa s Ryanom zoznámila paradoxne na Slovensku, keď mala šestnásť. Jej budúci manžel prišiel do našej krajiny až z Colorada robiť dobrovoľníka. O čosi neskôr sa Kaja kvôli štúdiu presťahovala do Montany, ktorá je vzdaliená 6 hodín od Ryanovho rodného mesta. Dvojica bola stále viac v kontakte, zbližovali sa. Vzťah na diaľku medzi Slovenkou a Američanom trval dva a pol roka. „Bolo to náročné, ale rozhodne to stálo za to,“ usmieva sa už teraz vydatá žena.

Archív Kaja

(Ne)plánovaná svadba

Pre niekoho je samotné rozhodnutie vziať sa tým najzložitejším krokom. Pre mladý pár však bolo najľahšie. Komplikácie s občianstvom a byrokraciou prišli až následne. Kaja mala v tom čase dve možnosti: Buď sa vráti na Slovensko a všetky imigračné papierovačky vyrieši dvojica na diaľku – čo by trvalo 2 roky, alebo zostane v Amerike, vezmú sa a papiere vyriešia potom. Kaja sa rozdhodla zostať a v devätnástich sa vydala za Američana.

„Bolo to nesmierne komplikované, už by som to nechcela podstúpiť. Zároveň si však neviem predstaviť, že by som sa rozhodla inak,” dodáva. Kaja mala s Ryanom spontánnu ceremóniu v prítomnosti manželovej rodiny a spoločných známych. Hoci išlo o Kajine najkrajšie obdobie, nebolo pre ňu jednoduché vysporiadať sa s tým, že kvôli pandémii sa jej rodina nemohla stať fyzicky súčasťou. „Bolo to iné, unikátne, bolo to naše. Je mi ľúto, že tam s nami nemohla byť aj moja rodina a kamaráti, ale snažím sa tým veľmi netrápiť,“ vysvetľuje trampoty, ktoré im priniesla epidémia koronavírusu.

Reakcie okolia

Pre Kajiných blízkych nešlo o nejaké veľké prekvapenie. To, že sa chcela za Ryana vydať napriek mladému veku brali ako fakt a jej rozhodnutie rešpektovali. Našli sa aj výnimky. Stretla sa s argumentami, že pred svadbou by si mali vyskúšať spoločné bývanie, čomu Kaja rozumela.

​Prišli ale aj názory, ktoré ju zranili. „Boli ľudia, ktorí tvrdili, že s Ryanom pre seba nie sme dobrí a že by sme sa určite nemali brať ani v budúcnosti. Našli sa samozrejme aj takí, ktorí si mysleli, že dôvod, prečo sa berieme v našom veku je, že som tehotná. Alebo že chcem získať americké občianstvo. Ani jeden z týchto dôvodov nebol pravdivý,“ hovorí.

Archív Kaja

​​Život v manželstve

S manželom sú spolu šťastní a žije sa im dobre. Bývajú v Colorade, Kaja je freelance ilustrátorka a Ryan pracuje ako tech support v jednej spološnosti. „Je to vzťah plný dôvery, kde nemusíme nič skrývať. Pre mňa je to naozaj skvelá výzva a životný štýl, ktorý mi veľmi vyhovuje. Myslím, že to nie je pre každého a nemalo by to byť očakávaním pre každého jedinca, ale pre mňa s Ryanom je to to správne.“

Ako na tlak okolia

A čo teda ostáva všetkým mladým single ľuďom, ktorí vo vzťahu nie sú a do manželstva sa nehrnú? Tlak okolia je silný a miestami nepríjemný. Nerob však veci len preto, že to od teba niekto očakáva. „Je užitočné počúvať rady ľudí, ktorí nás majú radi a chcú nám dobre. No takisto je dôležité ísť za hlasom srdca a prežiť svoj život podľa svojich predstáv. Naplniť svoj potenciál,“ dopĺňa Diana Fabianová.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 15:13