Instagram/Blue Grandma
StoryEditor

Babka je moja kamoška číslo jeden. Na Instagram nakrúca aj ona mňa, hovorí vnuk o Blue Grandma

Dominika Pacigová07.06.2021., 12:00h
Ľudia oceňujú jej štýl, neustály optimizmus a chutné jedlá. Chce si známa babka spravovať sama Instagram? Aj o tom sme sa rozprávali s Marekom Pupákom, azda najznámejším vnukom na Slovensku.
Lajkuj Brainee.sk na

Ruku na srdce – kedy ste naposledy navštívili starých rodičov? Koľkokrát ste zrušili hovor, lebo ste robili niečo „dôležitejšie“? A koľkokrát ste to potom, keď už neboli medzi vami, ľutovali? Od našich babiek neodchádzame len o dve kilá ťažší, vyzbrojení poctivou výslužkou a zahltení informáciami o susede z druhého poschodia. Starí rodičia sú chodiaca história, empíria komunizmu či modelový príklad toho, ako byť láskavý a pokorný. Práve to ukazuje Marek Pupák, ktorý prišiel na slovenský Instagram ako jeden z mála ľudí so skutočne hodnotným obsahom.

Myšlienka projektu Blue Grandma zaujala aj prezidentku, ktorá sa s modrovlasou staršou ženou spojila cez video.

Nielen babka, ale aj kamarátka

Fotograf Marek si už v detstve vybudoval špeciálny vzťah s babkou. Majú mnoho pamätných zážitkov z každého životného obdobia. Sám tvrdí, že vždy od nej dostával veľa lásky. „Babka je dlhodobo mojou kamoškou číslo jeden,“ prezradil pre portál Brainee.

Najviac si na nej váži jej prístup k životu. Páči sa mu, že aj v momentoch, keď by sa niekto ľutoval alebo sťažoval, ona si zachováva prirodzený optimizmus. „Určite tým nechcem povedať, že neprežíva, keď k niekomu nie je osud naklonený, ale o chvíľu má opäť úsmev na tvári a je pozitívna,“ dodal.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Blue Grandma (@blue.grandma)

Videohovor s prezidentkou

Projekt Blue Grandma sledujú tisícky ľudí zo Slovenska, ale aj zahraničia. Všimla si ho aj prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá sa s Marekom a babkou spojila minulý rok v novembri. „Profil sledujem veľmi rada aj kvôli tomu, že moje babičky už nežijú, ale mala som s nimi veľmi blízky vzťah. Tiež rady varili, piekli, zaujímali sa o verejné veci, boli veľmi podobné. Keď sledujem vás, tak mi to ich život trochu pripomína,“ uviedla hlava štátu počas videohovoru, ktorý zverejnila na sociálnej sieti

Babka spolu s vnukom veľmi radi spomínajú na online stretnutie s prezidentkou, ktoré ich povzbudilo v tom, že projekt má zmysel. „Bol to sen, no naše životy to nezmenilo. Stále sa snažíme udržať si medzi sebou prirodzený vzťah, ako aj myšlienku projektu. Na stretnutie však nikdy nezabudneme,“ objasnil Marek. 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Blue Grandma (@blue.grandma)

Hladný nikdy neodíde

Tisícky fanúšikov na Instagrame však nie sú tým, čo by Marek považoval za úspech. Veľkým pozitívom je podľa jeho slov to, že profil pomáha ľuďom vyrovnať sa so stratou starých rodičov, ako aj to, že príspevky zlepšia mnohým ľuďom deň.

Zatiaľ čo niektorým sa páčia babkine modré vlasy, iní obdivujú jej optimizmus, ďalší zas tradičnú kuchyňu. Tej nedokáže odolať ani Marek. „Ak by ste mali chuť na diétne jedlá, odporúčam hľadať inde. V tejto kuchyni sa varí päťhviezdičková sviečková, knedlo, vepřo, zelo, plnená paprika či kačka s karamelizovanou kapustou a domácimi zemiakovými knedličkami,“ vysvetlil s úsmevom na tvári.

Chutným obedom to však ani zďaleka nekončí. Nasleduje posledná „rana“ pre žalúdok v podobe otázky, či by Marek nechcel dojesť to, čo ešte ostalo v hrnci. To však poznajú asi viacerí z nás.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Blue Grandma (@blue.grandma)

Keď si vymenia role

Marek je s babkou v pravidelnom kontakte. Vždy, keď to situácia dovoľuje, navštívi ju. Keď je u nej, komunikuje s ňou o príspevkoch alebo príbehoch, ktoré publikuje na Instagrame. Ľudia majú na babku niekoľko otázok alebo iba reagujú na jej optimizmus. „Keď jej to ukazujem, čítam alebo jej niekto napíše list, v ktorom uvádza, ako veľmi mu svojou prirodzenosťou a dobrotou pomáha, je z toho dojatá. Neverila, že v takomto veku sa budú diať zázraky,“ skonštatoval Marek.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Blue Grandma (@blue.grandma)

Mladého fotografa sme sa opýtali, či mu babka niekedy nepovedala, že by si chcela vyskúšať spravovať účet na Instagrame. „Veru, nenavrhla mi to, ale niekedy, keď jej navarím, nakrúti príbeh o tom, ako jej podávam jedlo. Máme totiž sériu videí, kde mi servíruje na stôl svoje kuchárske umenie. Keď jej však pripravím niečo ja, karta sa obráti a nakrúca si ona mňa,“ uzavrel Marek Pupák.

Marek Pupák sa venuje dokumentárnej a portrétnej fotografii. Jeho diela boli vystavené jednotlivo aj v rámci kolektívnych výstav na Slovensku i v zahraničí. V súťaži Slovak Press Photo získal prvé miesta za obrazovú reportáž Na Slovensku po slovensky v medzinárodnej kategórii Študenti a mladí fotografi do 25 rokov a za sériu fotografií s názvom Ostrov slobody v kategórii Denný život.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 19:03