Praktiky, na ktoré by ste pri partnerských nezhodách mali zabudnúťShutterstock
StoryEditor

Praktiky, na ktoré by ste pri partnerských nezhodách mali zabudnúť

PR článok12.10.2021., 00:00h
Konflikty vo vzťahu sú súčasťou bežnej a niekedy každodennej reality. Korením, ktoré dodáva vášmu spolunažívaniu tú správnu šťavu. Problém však môže nastať v situácii, keď sa vám to vymkne spod kontroly a aj malá nezhoda sa premení na vážny spor. Každá jedna situácia má ale svoje riešenie.
Lajkuj Brainee.sk na

Je to len nedávno, čo ste si medzi sebou vymenili krásne svadobné obrúčky, sľúbili vernosť a lásku v dobrom aj v zlom, no zrazu nastali vo vzťahu nezhody? Veľmi dôležité je, zachovať si chladnú hlavu a zabudnúť na zaužívané praktiky, ktoré riešeniu celej situácie vôbec nepomáhajú. Ktoré to sú?

Diametrálne odlišné, ale rovnako deštruktívne vo svojich následkoch

Ako nájsť vášmu sporu vzájomne prospešné riešenie? Nerobte v afekte žiadne unáhlené kroky. Skôr než sa pre diametrálne odlišné názory rozhodnete vyhľadať toho najlepšieho právnika vo Zvolene, je dôležité skúsiť vec vyriešiť bez pomoci tretej strany.

Ako prvé, skúste opustiť počas akejkoľvek konfliktnej situácie dve praktiky, na prvý pohľad diametrálne odlišné, ale rovnako deštruktívne vo svojich výsledkoch. Prvou je krik a druhou, ticho - respektíve, vyhýbanie sa diskusii a skrývanie sa za urazené alebo potlačené ego.

Aj keď ste veľmi zranení a podvedení – počas prekrikovania nebudete počuť pádne argumenty. Možno sa nič také ani nestalo, ale vrie to v obyčajných maličkostiach, za ktoré v podstate partner ani nemôže, pretože aj v mladom veku sú podľa štatistík čoraz častejším dôvodom zlyhania dlhodobé problémy s erekciou a nie nevera. Ani ticho riešeniu konflikt neprospieva, skôr naopak, v mnohých situáciách ho len zhoršuje.

Ako si správne prediskutovať problémy s partnerom?

V každom prípade je dôležité mať na pamäti, že čím pokojnejšie budete hovoriť, tým väčšia bude pravdepodobnosť, že vás budú dané osoby dobre počuť. K pokojnému tónu hlasu patrí aj správna formulácia našej myšlienky.

Napríklad namiesto rozhorčeného „správaš sa ako hlupák“, môžete formulovať vetu oveľa konštruktívnejšie a spôsobom: „Urážajú ma tvoje nevhodné vtipy.“

Stanovte si hranice

Ďalším spôsobom, ako predísť konfliktom vo vzťahu je, stanoviť si medzi sebou hranice. Znamená to určitú mieru vzájomného rešpektu, na základe poznania a spomínanej diskusie. Nie je to nič náročné.

Poznanie hraníc v páre je veľmi dôležité, pretože aj niektoré slová a výrazy môžu byť pre jedného úplne neprijateľné a pre iného nepôsobia vôbec urážlivo. Niekoho môže fráza „Ó, ty blázon“ navždy uraziť, zatiaľ čo iní považujú ešte hrubšie výrazy za nevinné a vtipné.

Praktiky, na ktoré by ste pri partnerských nezhodách mali zabudnúť Praktiky, na ktoré by ste pri partnerských nezhodách mali zabudnúť Shutterstock

Každý z nás má svoje vlastné stigmy a strachy, niekedy od detstva, hlboké a nevedomé. Kým ale   nebudete diskutovať o tom, čo je pre koho prijateľné a čo nie, konflikty budú pokračovať. Mlčať, pretože ste boli tak naučení, nemá zmysel. Ak potlačíte a skryjete všetky krivdy, potom budete  spolu žiť dlhé roky bez toho, aby ste si uvedomovali, že si každý deň navzájom ubližujete.

Spoločné chvíle si užívajte

Život je krátky, preto je každá jedna spoločná chvíľa s milovaným partnerom dôležitá a vzácna. Namiesto hádok, starostí a práce si skúste svoje voľné dni vyplniť niečím iným. Zaujímavým programom, výletom alebo príjemným wellness pobytom pre dvoch v krásnom prostredí.

Spoločné záujmy sú vo vzťahu dôležité, tak ich skúste vo svoj prospech a vzájomné dobro využiť. Aj malá prechádzka parkom alebo v prírode, na ktorú by ste si mali už teraz radšej obliecť hrejivú dámsku bundu, vám aj partnerovi prospeje. Veď v prírode je vysoká koncentrácia záporných iónov a fytoncidov, ktoré atmosfére aj vášmu telu a nálade len a len prospejú.

Nepáľte mosty

To najdôležitejšie na záver. Ak vo vašom živote nastala konfliktná situácia, neponáhľajte sa s druhou stranou prerušiť všetky spojenia a navzájom sa zo spoločného života vymazať. Možno ste si len neporozumeli. Možno druhý ani nevie o vašej sťažnosti alebo si myslí, že má pravdu. Možno úplne nerozumie tomu, čo sa stalo alebo ako to celé napraviť.

Nikdy sa ničoho nevzdávajte, pokiaľ sa o všetkom nerozprávate. Pokojne a bez kriku.

„Konflikt nemusí byť začiatkom konca, ale začiatkom skutočného vzájomného porozumenia.“

Jedinou a radikálnou výnimkou z tohto pravidla je, ak bolo voči vám spáchané násilie, fyzické aj psychické. Zvlášť, ak sa to všetko dialo dlhší čas. Neexistuje predsa jediný dôvod, ktorý by mohol akékoľvek násilie ospravedlniť.

(PR)

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 02:09