Šesť ľudí zomrelo. V súvislosti s útokom polícia postrelila a zadržala 18-ročného študenta.TASR/AP
StoryEditor

Univerzitou otriasal krvavý masaker, učiteľ pokračoval v prednášaní. Literatúra mu bola prednejšia ako život

ČTKiDnes27.09.2021., 11:00h
Jeden z profesorov na Permskej štátnej univerzite v pondelok pokračoval vo výučbe aj v čase, keď sa v škole strieľalo. Univerzita na to okamžite zareagovala a tvrdí, že učiteľ uzamkol poslucháreň a urobil v danej situácii to najlepšie.
Lajkuj Brainee.sk na

Pri pondelkovej streľbe v areáli univerzity v Perme zomrelo šesť ľudí. Polícia v súvislosti s útokom postrelila a zadržala osemnásťročného študenta. Prečo na pôde univerzity mladík, ktorý skončil s vážnym zranením v nemocnici strieľal, nie je podľa vyšetrovateľov doteraz celkom jasné. Jeho vyčíňanie však vyvolalo v škole chaos Niektorí študenti sa pred ním schovali v posluchárňach univerzity, ďalší skákali z okien. Reakcia učiteľa Olega Syromjatnikova, ktorý pôsobí na katedre ruského jazyka a štylistiky, však vyvolala zvláštnu pozornosť ruských médií.

Prednášajúci sa totiž napriek streľbe rozhodol pokračovať vo výučbe a študentov oboznamoval s dejinami ruskej literatúry, napísal server 59.ru s odkazom na samotného poslucháča a záznam vyhotovený pri výučbe. Prednášku podľa serveru odmietal prerušiť aj potom, čo sa študenti pýtali, či by sa nemali zabarikádovať a schovať pod stoly. On sám neskôr webu 59.ru povedal, že sa o situácii poradil s vedením univerzity.

„Dekan mi povedal, aby som pokračoval vo výučbe. Zvlášť, keď informácie o incidente neboli oficiálne. Zachoval som pokoj a pokračoval v prednáške. Okamžite som zvnútra uzavrel kovové dvere, ktoré nemožno prestreliť. Bolo by lepšie, keby v posluchárni vypukla panika?“ Pýtal sa Syromjatnikov.

Kantora sa v utorok zastalo tlačové oddelenie univerzity, ktoré však zároveň uviedlo, že jeho postup bude preskúmaný. „Dôležité je, že sa uzavrel v prednáškovej sále. Domnievame sa, že to je v tejto situácii prvý krok. To, že pokračoval v prednáške - tu sa môžu osobné hodnotenie líšiť. Každý prežíva stres inak. Dôležité bolo zachovať pokoj a NESPANIKÁRIŤ,“ uviedol tlačový odbor podľa agentúry Ria Novosti.

Pripomínajú si obete tragédie

Pred univerzitou sa v utorok schádzali šokovaní a smútiaci ľudia, pokladali červené karafiáty a zapaľovali sviečky na provizórnych pamätníkoch, opísala agentúra AFP. Gubernátor Permskej oblasti vyhlásil na utorok deň smútku. Úrady tiež zverejnili zoznam obetí streľby, pri ktorej zomrelo päť žien a jeden muž vo veku 18 až 66 rokov. Z troch desiatok ranených je deväť ľudí - podľa ministerstva zdravotníctva - vo vážnom stave. Sedem z nich v utorok úrady letecky prepravili na liečbu do viac ako tisíc kilometrov vzdialenej Moskvy.

Streľba na školách nie je v Rusku príliš častá, ale pondelkový útok je tretím za posledné tri roky. V roku 2018 zastrelil študent odborného učilišťa na Kryme dve desiatky spolužiakov i seba. Tento rok v máji, devätnásť ročný mladík, bývalý žiak, zabil v škole v Kazani sedem detí, učiteľku a ďalšiu zamestnankyňu školy. Po tejto tragédii Rusko sprísnilo tak pomerne striktné zákony, ktoré upravujú nákup zbraní.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 04:51