Mapa EurópyUnsplash/Calvin Hanson
StoryEditor

V Európe vznikne nový islamistický štát. Bude menší ako Vatikán a má sa stať centrom náboženskej tolerancie

ČTK07.10.2024., 14:00h

Albánska vláda chce na svojom území zriadiť miništát pre bektášov, stúpencov umierneného smeru v rámci islamu. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na oznámenie premiéra krajiny Ediho Ramu. Podľa neho by sa tento „suverénny” štátny útvar podobný Vatikánu mal stať centrom náboženskej tolerancie.

Lajkuj Brainee.sk na

„Našou inšpiráciou je podporiť premenu Bektášíjskeho svetového centra v Tirane na suverénny štát, nové centrum umiernenosti, tolerancie a mierového spolužitia,” povedal Rama v nedeľu na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku.

Povolený alkohol a žiadne obmedzenia pre ženy

Bektášínsky rád vznikol v 13. storočí vo vtedajšej osmanskej ríši a je považovaný za tolerantnú, mystickú odnož islamu otvorenú iným náboženstvom a filozofiám. Povoľuje napríklad pitie alkoholu, nestanovuje žiadne obmedzenia ohľadom odievania žien a nezavádza žiadne pravidlá týkajúce sa životného štýlu.

image

Nenápadná európska krajina sa stáva rajom pre influencerov. Môžu za to jej nízke dane

V Albánsku, ktoré má 2,4 milióna obyvateľov, sa k nemu v minulom sčítaní ľudu prihlásilo 115-tisíc osôb, teda zhruba päť percent populácie. Po sunnitských moslimoch a pravoslávnych a katolíckych kresťanoch ide o štvrtú najpočetnejšiu náboženskú skupinu v krajine. Moslimovia tvoria v balkánskej krajine celkovo asi polovicu populácie.

Podobný ako Vatikán

„Suverenita bektášíjskeho poriadku je dôležitým krokom k posilneniu hodnôt inklúzie, náboženskej harmónie a dialógu v čoraz viac rozdelenom svete,” uviedol rád vo svojom vyhlásení. Dodal, že získaná suverenita má byť podobná tej, ktorej sa teší Vatikán.

Občianstvo zamýšľaného štátu s rozlohou asi desať hektárov má byť vyhradené duchovenstvu a správnym pracovníkom. Na čele vlády bude stáť baktášijský duchovný vodca a rada, ktorá bude dohliadať na náboženské a administratívne fungovanie štátu. Časový rámec ani spôsob vyhlásenia nového miništátu Ramov kabinet doteraz nezverejnil.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. október 2024 21:12