Vladimir PutinVyacheslav Prokofyev/Via Reuters
StoryEditor

Putin má dvoch malých synov, drží ich v absolútnej izolácii. Zistili investigatívni novinári a odhalili aj ich mená

iDnes.cz05.09.2024., 10:00h

Ruský prezident Vladimir Putin má okrem dvoch dcér z predchádzajúceho manželstva aj dvoch malých synov vo veku približne päť a deväť rokov. A to spolu so svojou druhou manželkou Alinou Kabajevovou.

Lajkuj Brainee.sk na

Informácie v stredu zverejnila organizácia Dossier Center, ktorá sa zameriava najmä na mapovanie kriminálnych aktivít ľudí spojených s Kremľom. Vyšetrovateľov financuje bývalý ropný magnát Michail Chodorkovskij, ktorého Putinov režim dlhé roky väznil, kým mu umožnil emigrovať na Západ.

Skupina zverejnila rozsiahly materiál o tom, ako deti v skutočnosti žijú. Je založený na anonymnom svedectve zamestnanca Putinovej rezidencie, ktorý tvrdí, že je s deťmi v častom kontakte.

Ďalším zdrojom, ktorý uviedol, že Putin má dve deti s Kabajevovou, s ktorou sa prvýkrát objavil na verejnosti v júni 2013, sú švajčiarske noviny Sonntags Zeitung. Ten o tom informoval v máji 2022.

V obklopení personálu

Chlapci sa volajú Ivan a Vladimir. Narodili sa v rokoch 2015 a 2019. Väčšinou žijú v prezidentskej rezidencii vo Valdaji v Novgorodskej oblasti. Sú úplne izolovaní od spoločnosti. Majú veľký personál od opatrovateliek až po súkromných učiteľov, kuchárov, trénerov či vodičov. A, samozrejme, osobnú ochranku.

image

Na mape nebolo desiatky rokov. Toto je príbeh tajného rádioaktívneho ruského mesta, v ktorom vyvíjali atómovú bombu

"Deti sa nedajú nájsť v oficiálnych databázach. Od útleho detstva majú krycie doklady, ktoré sa zvyčajne vyrábajú pre špiónov a ľudí pod štátnou ochranou. Dátumy ich narodenia poznajú len blízki príbuzní," upozorňujú vyšetrovatelia.

Hoci v skutočnosti žijú v utajení, pred svetom sa úplne skryť nemôžu. K Putinovej rodine majú prístup ľudia takpovediac z ulice. Najmä súkromní učitelia. Už od cárskych čias je zvykom ruskej elity najímať si rodených hovorcov, ak je to možné.

Bohaté ruské rodiny hľadajú takýchto ľudí v agentúre English Nanny. Záujemcom o pozíciu učiteľa angličtiny sľubujú mesačný plat 7700 eur. Existujú však prísne požiadavky. Uchádzači musia napríklad absolvovať zdravotné testy a nesmú opustiť územie, kde rodina žije.

Zahraniční učitelia sa registrujú prostredníctvom siete súkromných kliník, kde sa liečia Putinovi priatelia a hodnostári.

Deti majú viac než dosť hračiek na rozptýlenie, napríklad obrovskú zbierku lega a iPadov. Často sa však musia hrať úplne sami. Putinov starší syn Ivan rád pozerá animované disneyovky. Hrá sa na ich kreslené postavičky, čo sa vraj jeho rodičov veľmi nepáči.

Putinova ochranka deti takmer nikdy neopúšťa. Ochranka hrá s Putinom a chlapcami napríklad hokej. A Kabajevová, bývalá gymnastka, ich občas pozoruje.

Obrnené limuzíny a vlaky

Deti však vidia svojich rodičov len zriedka, zvyčajne neskoro v noci. Otca, zaneprázdneného štátnymi povinnosťami, zrejme vidia len zriedka. A ich rovesníci? Len na prázdniny.

V roku 2023 vzala Kabajevová chlapcov na luxusnú jachtu, aby sa plavili po Fínskom zálive. Je samozrejmé, že rodina nelieta pravidelnými linkami, ale súkromnými lietadlami. Jazdia obrnenými limuzínami a obrnenými vlakmi.

Centrum Dossier uvádza, že pri práci na tomto materiáli jeho pracovníci našli niekoľko desiatok fotografií Putinovho staršieho syna. "Z etických dôvodov Centrum Dossier nezverejňuje tieto fotografie ani iné podrobnosti, ktoré by mohli pomôcť identifikovať dieťa. Ivan Putin je maloletý a nie je zodpovedný za konanie svojich rodičov a jeho samotný vzhľad nie je predmetom verejného záujmu," vysvetľuje.

Putin sa v roku 1983 oženil s Ľudmilou Škrebnevovou, ktorá prijala aj jeho meno. Rozviedli sa o tri desaťročia neskôr. Z manželstva sa narodili dcéry Marija a Jekaterina.

Ďalšia svadba sa konala len dva mesiace po rozvode v roku 2008. Informácie, ktoré uverejnil denník Moskovskij korrespondent, Putina veľmi nahnevali a noviny boli čoskoro zakázané. Kabajevová neskrýva snubný prsteň minimálne od roku 2011.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. september 2024 19:40