SlonyUnsplash/Tomáš Malík
StoryEditor

Africké krajiny sú pre sucho v koncoch. Namíbia zastrelí takmer 100 slonov a stovky iných zvierat, aby mäso rozdala ľuďom

ČTK28.08.2024., 11:00h

Namíbia odstrelí 723 divokých zvierat, vrátane 83 slonov. Ich mäso chce rozdať ľuďom, ktorí sa kvôli dlhotrvajúcemu suchu na juhu Afriky stretávajú s nedostatkom potravín. Podľa agentúry Reuters to v pondelok oznámilo namíbijské ministerstvo životného prostredia.

Lajkuj Brainee.sk na

Zvieratá budú utratené v prírodných parkoch a regiónoch, kde podľa úradov počet zvierat prevyšuje zásoby vody a kapacitu pastvín v oblasti. Južná Afrika zápasí s najhorším suchom za posledné desaťročie. Namíbia vyčerpala minulý mesiac 84 percent svojich potravinových zásob, uviedli úrady OSN.

image

Obyčajný farmár z Kene sa stal šampiónom v popieraní klimatickej zmeny. Dnes ho finančne dotujú aj ropní magnáti

Podľa týchto údajov sa dá očakávať, že takmer polovica obyvateľov Namíbie sa bude v nadchádzajúcich mesiacoch stretávať s nedostatkom potravín. „Na tento účel bude utratených 83 slonov z vytipovaných oblastí a mäso bude pridelené na program pomoci proti suchu,” stojí vo vyhlásení ministerstva životného prostredia.

Stovky zvierat

Namíbia popri slonoch plánuje odstreliť 30 hrochov, 60 byvolov, 50 antilop impala, 100 pakoňov, 300 zebier a 100 antilop losích. Profesionálni lovci a spoločnosti najaté vládou už ulovili 157 zvierat, z ktorých bolo získaných viac ako 56 800 kilogramov mäsa.

image

Hroch

TASR/AP Photo/dpa/Paul Zinken/Tasr

Odhaduje sa, že v chránenej oblasti rozkladajúcej sa na území piatich juhoafrických krajín - Zimbabwe, Zambia, Botswany, Angoly a Namíbie - žije viac ako 200-tisíc slonov, čo z tohto regiónu robí domov jednej z najväčších sloních populácií na svete, píše agentúra Reuters. Ale v minulom roku napríklad uhynuli v Botswane a Zimbabwe stovky slonov v dôsledku sucha.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
14. september 2024 15:13