Ohnivý červProfimedia/mark Conlin/
StoryEditor

Poplach na Jadrane. Kvôli otepľovaniu sa v obľúbenom mori šíria jedovaté ohnivé červy

ČTK18.06.2024., 13:48h

Na pobreží Čiernej Hory sa objavili jedovaté morské tvory známe ako ohnivé červy. Stretnutia s nimi môžu ľuďom spôsobiť zdravotné komplikácie. Odborníci spájajú šírenie tohto druhu s otepľovaním Jadranského mora.

Lajkuj Brainee.sk na

Ohnivý hermodický červ, tiež známy ako ohnivý červ, kvôli svojmu červenému sfarbeniu, je morský polychaete dorastajúci do dĺžky asi 15 centimetrov. Naposledy sa objavili vo väčšom počte na plážach čiernohorského letoviska Budva.

Oceánografi poukazujú na to, že teplota Jadranu sa nedávno zvýšila o dva stupne. To vyhovuje ohnivým červom a iným zvieratám, vrátane niektorých druhov medúz, ktoré sa inak s väčšou pravdepodobnosťou nachádzajú v tropických vodách. Ohnivé červy boli pozorované na Jadrane už predtým, ale v poslednej dobe boli videné čoraz častejšie v plytčinách do jedného metra.

image

Ryby závislé na pervitíne či škorce omámené antidepresívami. Dopad farmaceutického odpadu a drog na prírodu je otrasný

Podľa profesorky Maje Krželje z Splitskej univerzity v Chorvátsku nie sú ohnivé červy zvieratá, ktoré majú tendenciu útočiť na ľudí.

"Sú pestrofarebné, čo je v prírode signálom pre iné druhy, že sú jedovaté živočíchy, takže sa ich nedotýkajú. Avšak kvôli ich výrazným farbám a vzhľadu ich ľudia môžu považovať za zaujímavé, takže sa ich niekedy snažia zdvihnúť a dotknúť sa ich. Potom sa zviera bráni a môže človeka zraniť," povedala.

Ich tŕne môžu byť komplikáciou. Ak nie sú všetky odstránené z kože, môžu spôsobiť zápal a jed obsiahnutý v nich rôzne kožné problémy. Akékoľvek bodnutie vyžaduje zásah lekára.

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
08. september 2024 02:55