Zábery z dronu ukázali ďalší masaker na ukrajinských civilistoch.X/Hugo_stiglitzua/
StoryEditor

Desivé zábery, ktoré len potvrdzujú krutosť vojny. Fotky z dronov ukazujú ležiacich zabitých civilistov

iDnes.cz23.05.2024., 13:00h

Ukrajinci zverejnili nové video z Vovčansku v Charkovskej oblasti. Na záberoch vidieť ulice mesta plné mŕtvych civilistov. Kyjev už v minulom týždni obvinil Rusov z toho, že obyvateľov Vovčiansku zadržiavajú a zabíjajú. Zábery pripomínajú svedectvo zverstiev, ktoré sa odohrali krátko po začiatku invázie v meste Buča.

Lajkuj Brainee.sk na

Šéf polície v Charkovskej oblasti Volodymyr Tymoško informoval, že Rusi v utorok vo Vovčansku schválne zastrelili dvoch civilistov. Tiež uviedol, že Rusi v ten istý deň pomocou dronu zaútočili na policajné vozidlo, ktoré mierilo evakuovať tunajších obyvateľov. Policajt riadiaci auto pri útoku utrpel zranenie.

„V severnej časti Vovčiansku, kde sa bojuje, berú ruskí vojaci civilistov do zajatia," uviedol v piatok ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko. Rusi podľa neho nedovolili miestnym obyvateľom evakuovať sa a vháňajú ich do pivníc.

image

Jeden z miestnych obyvateľov sa podľa neho pokúsil utiecť, pričom neuposlúchol príkazy ruských vojakov. „Rusi ho zabili,“ napísal minister. Ukrajinské úrady podľa neho obvinenia vyšetrujú ako potenciálne vojnové zločiny.

Vojenské zločiny

O tom, že Rusi berú do zajatia civilistov a strieľajú ich, hovorili v posledných dňoch aj dobrovoľníci pomáhajúci s evakuáciou obyvateľov mesta.

Ruskí vojaci čelia obvineniu, že sa počas viac ako dvoch rokov bojov dopustili na Ukrajine mnohých zverstiev, okrem iného masakru civilistov v meste Buča v Kyjevskej oblasti, ktoré okupovali na začiatku invázie v roku 2022. Moskva páchanie zločinov popiera a obvinenia označuje za zinscenované napriek priamym svedectvám a autentických záberov z dronu.

Ruské vojská na začiatku mája prešli v Charkovskej oblasti do ofenzívy, čím otvorili nový front, ktorý má podľa analytikov hlavne roztiahnuť ukrajinské obranné línie a oslabiť ukrajinskú obranu na ďalších úsekoch frontu.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
15. jún 2024 10:30