Karolina ŠiinóPrezessimus/X
StoryEditor

Ukrajinka sa stala Miss Japonska. Krajina je v šoku, niektorí v tom vidia politiku. Keby bola Ruska, určite by nevyhrala, tvrdia

rviDnes.cz25.01.2024., 13:00h

Miss Japonska je tento rok žena pôvodom z Ukrajiny. 26-ročná Karolina Šiinó z mesta Nagoja sa tak stala prvou naturalizovanou japonskou občiankou, ktorá túto súťaž vyhrala. Jej víťazstvo vyvolalo v stále pomerne konzervatívnej krajine šok. A množstvo otázok.

Lajkuj Brainee.sk na

Podľa webu Tokyo Weekender sa dievča narodilo ukrajinskému páru a keď mala päť rokov, z rodnej krajiny sa presťahovala do novej oblasti s matkou, ktorá sa znovu vydala za Japonca. „Musela som čeliť prekážkam, ktoré mi často bránili v tom, aby som bola prijímaná ako Japonka. Takže som veľmi vďačná, že ma na tejto súťaži uznali ako Japonku,“ reagovala dojato Šiinó v bezchybnej japončine, píše sa na portáli iDnes.cz.

Dodala, že ako Japonka hovorí aj myslí a že jej snahou je, aby spoločnosť nesúdila ľudí len podľa vzhľadu. To ale nezabránilo niektorým ľuďom na sociálnych sieťach, aby o jej víťazstve vyjadrovali pochybnosti. Niektorí podotýkali, ako môže byť žena bez japonského pôvodu vôbec miss Japonska.

image

Novou Miss America sa stala podporučíčka letectva. Študentka z Harvardu lieta už od svojich šestnástich

Nie sú s víťazkou spokojní

„Množstvo Japoncov, vrátane ľudí, ktorých poznám, nie je spokojných s výberom miss Japonska,“ reagovala napríklad na sociálnej sieti X Magdalena Osumi. Pokiaľ sa podľa nej budú za Japoncov považovať len tí, ktorí majú na ostrovoch hlboké korene či v ich žilách koluje „japonská krv“, namiesto toho, aby prijali multikulturalizmus, Japonsku veľmi skoro dôjdú Japonci.

Odpovedala tak fakticky na iný názor: „Ako Nejaponec žijúci v Japonsku si tiež myslím, že voľba niekoho bez etnického spojenia s Japonskom je viac ako smiešna.“

image

Karolina Šiinó

Prezessimus/X

Mnohí sa pýtali, či výber miss nesúvisí s geopolitickou situáciou vo svete a prečo bola uprednostnená „západná krása pred ázijskou“. „Keby sa narodila ako Ruska, nevyhrala by. Ani náhodou. Kritériom je teraz evidentne politické rozhodnutie. Aký smutný deň pre Japonsko,“ tvrdil jeden používateľ.

Aj Wada, organizátorka súťaže s oficiálnym názvom Miss Nippon Grandprix 2024, po oznámení mena víťazky povedala, že to „dáva príležitosť prehodnotiť, čo je to japonská krása.“

„Po dnešnom výsledku som presvedčená o jednej veci: japonská krása nie je v vzhľade, v krvi, ale viazne v hĺbke srdca,“ dodala. Pre Japoncov to nie je prvý šok v súťaži krásy. V roku 2015 sa japonskou miss stala miešanka Ariana Mijamoto. Narodila sa Japonke a jej otec je černošský občan USA. Aj vtedy vládli okolo udalosti kontroverzie sprevádzané rasistickými komentármi.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 01:04