Americký prezident Joe Biden.Elizabeth Frantz/Reuters
StoryEditor

Amerického prezidenta vypočúvali v kauze tajných dokumentov. Našli ich v jeho kancelárii a dome

TASR10.10.2023., 09:00h

Biely dom v noci na utorok oznámil, že prezident USA Joe Biden bol vypočúvaný v rámci vyšetrovania dôverných dokumentov nájdených v jeho bývalej kancelárii vo Washingtone, ako aj v jeho rodinnom dome vo Wilmingtone v americkom štáte Delaware.

Lajkuj Brainee.sk na

Biely dom označil výsluch za dobrovoľný a dodal, že sa uskutočnil v nedeľu a pondelok, čo naznačuje, že „prezident a Biely dom spolupracujú“ pri vyšetrovaní vedenom špeciálnym prokurátorom.

Dokumenty pochádzajú z čias, keď Biden pôsobil v Senáte, a z obdobia, keď bol viceprezidentom v administratíve prezidenta Baracka Obamu.

Prezident aj viceprezident USA majú pritom po odchode z funkcie povinnosť odovzdať všetky citlivé materiály Národnému archívu USA, podotkla agentúra AFP.

Poverenie preveriť nález dokumentov dostal osobitný vyšetrovateľ Robert Hur, ktorého vymenoval americký minister spravodlivosti Merrick Garland.

Agentúra AP svojho času uviedla, že pre Bidena ide o veľkú nepríjemnosť a záležitosť, ktorá komplikuje rezortu spravodlivosti vyšetrovanie prípadu, keď si bývalý prezident Donald Trump po odchode z úradu ponechal utajované materiály a oficiálne dokumenty.

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 23:38