Na snímke stíhačka JAS - 39 Gripen, ilustračná foto.Martin Baumann/Tasr
StoryEditor

Američania stratili stíhačku F-35. Armáda požiadala verejnosť o pomoc pri pátraní po „neviditeľnom“ stroji

TASR18.09.2023., 11:30h

Americkej armáde v nedeľu zmizla „neviditeľná“ stíhačka. Armáda preto urobila neobvyklý krok a vyzvala verejnosť, aby jej pomohla zistiť miesto strateného lietadla v hodnote miliónov dolárov.

Lajkuj Brainee.sk na

Predstavitelia uviedli, že pilot letiaci v stíhačke F-35 nad štátom Južná Karolína sa v nedeľu popoludní po „poruche“ katapultoval z lietadla a zoskočil padákom do štvrte mesta North Charleston okolo 14:00 miestneho času. Previezli ho do nemocnice, kde je v stabilizovanom stave.

Pilot teda prežil, ale armáde vznikol obrovský a drahý problém: nemôže stíhačku nájsť a to viedlo leteckú základňu v meste Charleston, aby požiadala miestnych obyvateľov o pomoc.

„Ak máte nejaké informácie, ktoré môžu pomôcť našim pátracím tímom nájsť miesto stíhačky F-35, prosím, zatelefonujte centru obranných operácií na základni,“ uviedla základňa v príspevku na sociálnej sieti X, predtým Twitter.

Predstavitelia na základni oznámili, že spolu s federálnymi úradmi pre leteckú dopravu po stroji pátrajú aj vrtuľníkom okolo dvoch jazier Moultrie a Marion severne od Charlestonu. Lokalitu určili aj na základe trajektórie lietadla.

Stíhačka F-35 vyrobená spoločnosťou Lockheed Martin stojí približne 80 miliónov dolárov.

 

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 21:07