Franceska MannStephen Uzzell/Twitter
StoryEditor

Rebelka z Osvienčimu. Baletka zastrelila nacistického dozorcu, po vyvolaní vzbury skončila v plyne

Nikola Michalkova06.09.2023., 13:00h

Franceska Mann bola počas druhej svetovej vojny nezvyčajnou ženou. Zabila nacistického dozorcu, zranila ďalších dvoch. Svojou vzburou inšpirovala aj ďalších.

Lajkuj Brainee.sk na

Franceska Manheimer-Rosenberg, známa pod menom Franceska Mann, sa narodila 4. februára 1917 vo Varšave v Poľsku. Bola to talentovaná baletka, ktorá mala najväčší potenciál spomedzi svojej generácie tanečníkov v Poľsku, píše sa na portáli Haaretz.

Oklamali ich

Počas druhej svetovej vojny sa Židom nežilo ľahko. A Franceska medzi nich patrila tiež. Skrývala sa vo Varšave spolu s ďalšími tisíckami Židov. Všetkých ich Nemci oklamali, keď im sľúbili, že ich vlakom odvezú do Švajčiarska a vymenia ich so Spojencami za nemeckých vojnových zajatcov. Všetko to bola len úbohá pasca, ktorá tisícky židovských ľudí dostala do Osvienčimu. 

image

Príbeh gynekologičky z Osvienčimu. Vykonávala ženám interrupcie, aby ich ochránila pred zvrátenými pokusmi Mengeleho

Na toto pekelné miesto dorazili 23. októbra 1943. Ženám bolo prikázané, aby si vyzliekli oblečenie, aby ich mohli vydezinfikovať predtým, ako prejdú cez hranice. V tomto momente len 26-ročná Franceska začala tušiť, že niečo nie je v poriadku a všetko to bola len pasca. Začala plánovať svoj útok. 

Existuje viacero verzií, ktoré opisujú jej vzburu. Môže za to fakt, že všetci možní svedkovia sú mŕtvi. Jedna z verzií hovorí, že Mann svoj útok začala sexuálnym tancom, ktorý venovala trom nacistickým dozorcom. Vyzliekla si svoje šaty a topánky, čo odvrátilo pozornosť natoľko, že jej to umožnilo hodiť vysoký podpätok na staršieho veliteľa oddielu Waltera Quakernacka. Následne vzala jeho strelnú zbraň, ktorou zastrelila dvoch nacistov – Josepha Schillingera, ktorý niekoľko hodín po incidente zomrel, a Wilhelma Emmericha, ktorému zostalo trvalé ochrnutie. 

Druhá verzia hovorí, že Mann bola nútená vyzliecť sa. Tento príkaz využila na to, aby po dozorcovi hodila svoju podprsenku, čo jej umožnilo vziať zbraň a strieľať na ostatných dozorcov. 

Inšpirovala ďalšie ženy

Jej vzbura, samozrejme, nezostala bez odozvy. Podnietila totiž stovky ďalších väzňov a väzenkýň, aby zaútočili na niekoľko desiatok nacistických dozorcov. Tu sa opäť informácie rozchádzajú do dvoch verzií. Prvá hovorí, že ženy boli zastrelené, druhá, že boli vtlačené do plynovej komory. Nech to už bolo, ako chcelo, faktom stále zostáva, že stovka žien, vrátane Francesky, bola v ten deň po povstaní v Osvienčime zabitá.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 11:04