Tí, ktorí nechcú prijať ruské občianstvo sú tvrdo potrestaní.Twitter/mavka Slavka/
StoryEditor

Občianstvo alebo väzenie. Ak chcú Ukrajinci prežiť, nemajú inú možnosť než prijať ruský pas

iDnes.cz03.08.2023., 10:00h

Obyvatelia Ruskom okupovaných častí Záporožskej, Chersonskej, Doneckej a Luhanskej oblasti sú vystavení systematickému úsiliu zbaviť ich ukrajinskej identity. Úrady ich nútia prijať ruské občianstvo. Nesúhlas s tým nezostáva bez trestu; hrozia im sankcie vrátane deportácie alebo zadržania.

Lajkuj Brainee.sk na

Tí Ukrajinci, ktorí nechcú prijať ruské občianstvo,,,čelia hrozbám, zastrašovaniu, obmedzovaniu humanitárnej pomoci a základných potrieb a možnému zadržaniu alebo deportácii," uviedli autori správy a dodali, že cieľom týchto praktík je prinútiť ich stať sa ruskými občanmi.

,,Znepokojujúce je, že ide o porušenie Ženevského a Haagskeho dohovoru," povedal Nathaniel Raymond, vedúci výskumného tímu. Podľa neho sú tieto ruské praktiky veľmi rozšírené.

image

Ukrajinská šermiarka porazila Rusku, nepodala jej ruku. Diskvalifikovali ju z majstrovstiev

Ak chcú Ukrajinci v oblastiach ovládaných Ruskom prežiť, nemajú inú možnosť ako prijať ruský pas, konštatuje Raymond. Zodpovednosť za to podľa neho nesú okupačné úrady, Kremeľ a jeho šéf Vladimir Putin, ktorého v marci zatkol Medzinárodný trestný súd (ICC) za únosy ukrajinských detí.

Výskumníci z Yaleovej univerzity vypracovali správu v rámci programu amerického ministerstva zahraničných vecí s názvom Conflict Observatory, ktorý sa začal v máji minulého roka s cieľom odhaliť a analyzovať dôkazy o vojnových a iných zločinoch spáchaných Ruskom na Ukrajine.

Moskva dôsledne popiera, že by sa jednotky zapojené do tzv. špeciálnej vojenskej operácie dopustili vojnových zločinov. Ruský premiér Michail Mišustin v máji uviedol, že Rusko od októbra minulého roka udelilo občianstvo 1,5 miliónu ľudí z anektovaných Chersonskej, Záporožskej, Luhanskej a Doneckej oblasti.

Portál Idnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, pod ktoré spadá aj Brainee.sk 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 19:31