Z gorilieho samca sa nakoniec vykľula samička.Twitter/cnn/
StoryEditor

Ošetrovatelia ZOO zostali v šoku, keď samec gorily začal dojčiť. Novému prírastku bude dobrou matkou, zhodujú sa

Zuzana Šuvadová24.07.2023., 12:00h

Zamestnanci zoologickej záhrady boli štyri roky presvedčení, že gorila v ich ZOO je samec. Sully všetkých prekvapila, keď začala svoje mláďa dojčiť. Zhruba do ôsmich rokov sú samce aj samice rovnako veľké a ich pohlavné orgány nie sú výrazné, preto bolo pohlavie Sully tak dlho záhadou.

Lajkuj Brainee.sk na

V zoologickej záhrade Columbus v Ohiu sa vo štvrtok narodilo gorilie mláďa. Väčším prekvapením ako samotné mláďa, bola jeho matka, ktorú štyri roky považovali za samca. Ošetrovatelia uviedli, že "narodenie bolo neočakávané, ale vzrušujúce pre ošetrovateľský tím a najmä dôležité pre ochranu kriticky ohrozeného druhu", píše portál BBC.  

Kde sa stala chyba

Gorila Sully, ktorá v ZOO žije od roku 2019 vraj bola vždy vo veľmi dobrom zdravotnom stave a aj v dôsledku toho, neboli potrebné podrobné vyšetrenia. To nakoniec prispelo k zámene. Podľa ošetrovateľov je veľmi ťažké určiť pohlavie mladších goríl. Uviedli, že vo veku ôsmych rokov bola Sully dostatočne stará na rozmnožovanie, no ešte príliš mladá na to, aby preukazovala všetky potrebné znaky svojho pohlavia. 

image

Keď na Zemi vládli šelmy. Pre človeka boli nebezpečné, loviť ľudí sa však pravekým predátorom neoplatilo

"Zhruba do ôsmich rokov sú samce aj samice približne rovnako veľké a nemajú výrazné pohlavné orgány. U samcov sa vyvinú napríklad ich strieborné chrbty až po 12 rokoch alebo aj neskôr." 

Pri samiciach nie je tehotenstvo na prvý pohľad zjavné. Gorily zvyčajne neprejavujú známky gravidity. Ich brucho  je prirodzene veľké a gorilie mláďatá sú omnoho menšie ako ľudské, čo tiež prispelo k tomu, že samec, z ktorého sa nakoniec stala matka, bol takým veľkým prekvapením. 

Ohrozený druh

Poddruh goríl, ktoré žijú v ZOO Columbus sú vraj podľa Medzinárodnej únie na ochranu prírody kriticky ohrozené. Vo voľnej prírode v strednej Afrike ich podľa odhadov zostalo 100 000. Ich populácia sa znížila najmä v dôsledku straty biotopov, odlesňovania a lovu mäsa.

Sullyne mláďa je v poradí 34. gorila, ktorá sa v zoologickej záhrade Columbus od roku 1956 narodila. " ZOO Columbus sa stala prvou zoologickou záhradou na svete, ktorá privítala narodenie mláďaťa gorily. Dôležitou súčasťou našej práce je zároveň pracovať na ochrane týchto nádherných zvierat."

Zamestnanci v priebehu najbližších dní budú vykonávať testy DNA aby odhalili otca. V tlupe, ktorej súčasťou je aj Sully, sú iba traja samci. Vodcom je 39-ročný strieborný samec Maco a ďalší dvaja samci sú 10-ročný Kamoli a šesťročný JJ. 

Ošetrovatelia sa tešia z nového prírastku, ktorý sa podľa ich slov zdá byť zdravý a dodávajú, že "Sully bude vynikajúcou matkou."  Aj napriek tomu, že v prípade Sullynho pohlavia pochybili, pohlavím jej potomka si sú istí. "Je to dievča! Náš tím to potvrdil vizuálne aj fotografiami, ktoré boli zaslané aj odborníkovi na primáty v inom poprednom zoologickom zariadení."

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. máj 2024 11:10