Urechis unicinctusCommons.wikimedia.org, Creative Commons/
StoryEditor

More vyplavilo tisícky penisov. Tvory podobné pohlavným orgánom zaplavili pláže v Argentíne

ČTKiDnes.cz21.07.2023., 12:00h

Tisíce morských tvorov podobných 25 centimetrov dlhému penisu našli ľudia na plážach severne od argentínskeho Rio Grande.

Lajkuj Brainee.sk na

Tento nezvyčajný jav prekvapil nielen miestnych obyvateľov, ale aj užívateľov internetu, kde sa snímky „penisových rýb“ začali rýchlo šíriť, informoval spravodajský portál News.com.au. Krútiacich sa svetlo ružových morských živočíchov vyplavilo more po prudkej búrke, ktorá oblasť zasiahla v pondelok popoludní, píše sa na portáli iDnes.

Dožívajú sa desiatky rokov

Aj keď o nich ľudia najčastejšie hovoria ako o „penisových rybách“, v skutočnosti ide o krúžkovce druhu Urechis unicinctus, ktorí patria do podtriedy rypohlavcov. 

image

Urechis unicinctus

Commons.wikimedia.org, Creative Commons/

Zvyčajne žijú zahrabaní v norách v tvare písmena U, ktoré si vyhrabávajú na morskom dne, odkiaľ ich ale môže vyplaviť prudká búrka a silné vlny. Fosílne nálezy ich nôr naznačujú, že Urechis unicinctus žije už asi 300 milión rokov. Oproti tomu ľudia sú na svete len asi 200 tisíc rokov. 

Tieto živočíchy, ktoré sa stávajú korisťou väčších rýb, žralokov, čajok a vydier, sa môžu dožiť až 25 rokov. Hoci vyzerajú veľmi bizarne, sú títo morskí tvorovia veľmi vyhľadávaní v Ázii, kde sa verí, že majú liečivé účinky. Napríklad v Južnej Kórey, Japonsku a Číne sa jedia suroví so soľou a sezamovým olejom. Ich chuť je opisovaná ako jemná s rovnakou konzistenciou, ako majú mušle. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 19:54