Vrahyňu prepustili na podmienku.Twitter/
StoryEditor

Prepustili členku Mansonovho kultu. Za vraždu sedela 53 rokov, svoju obeť dobodala, keď ležala na zemi

ČTKbur12.07.2023., 10:00h

V Kalifornii prepustili Leslie Van Houtenovú, členku vražedného kultu Charlesa Mansona. Kvôli vraždám z roku 1969 strávila vo väzení 53 rokov. Teraz má 73 rokov.

Lajkuj Brainee.sk na

Kalifornské ministerstvo pre výkon trestu uviedlo, že vrahyňu prepustili na podmienku, píše portál idnes.cz.

Následne Van Houtenová si to namierila do prechodného ubytovania, uviedla jej právna zástupkyňa Nancy Tetreaultová. Očakáva sa, strávi v domove na polceste približne rok a naučí sa základné zručnosti, ako je šoférovanie, nákup potravín v obchode a platenie kreditnou kartou. Keďže za tie desiatky rokov, čo bola v base, sa toho vo svete skutočne veľa zmenilo.

„Musí sa naučiť používať internet. Potrebuje sa naučiť, ako nakupovať veci bez hotovosti. Je to úplne iný svet, ako keď išla do (väzenia)," poznamenala Tetreault.

Trest smrti bol zmenený na doživotie

Žena vyšla na slobodu niekoľko dní po tom, ako kalifornský guvernér Gavin Newsom oznámil, že nebude blokovať jej podmienečné prepustenie. V máji kalifornský odvolací súd Newsomovi vyhovel.

image

Prečo sa ženy zvyknú zamilovať do vrahov ako Jeff Dahmer? Forenzný psychiater má na to jasnú odpoveď

Van Houtenová mala v čase vrážd 19 rokov, čím sa stala najmladšou členkou vražednej skupiny okolo jedného z najznámejších amerických zločincov Charlesa Mansona, ktorý zomrel vo väzení v roku 2017 vo veku 83 rokov.

Van Houtenová bola pôvodne odsúdená na trest smrti. Po tom, ako štát Kalifornia zrušil trest smrti, jej bol trest zmiernený na doživotie. Prvýkrát mala nárok na podmienečné prepustenie v roku 1977.

Manson v roku 1967 založil komunitu, ktorá sa do dejín zapísala ako Mansonova rodina. So svojimi obdivovateľmi sa v San Franciscu venoval bezuzdným sexuálnym a drogovým orgiám. V auguste 1969 nariadil svojim stúpencom, aby náhodne zabíjali obyvateľov bielej luxusnej štvrte Los Angeles. Manson im nariadil zavraždiť sedem ľudí vrátane herečky Sharon Tateovej, manželky režiséra Romana Polanského. Tateová mala v tom čase 26 rokov a bola v ôsmom mesiaci tehotenstva.

Ležala na zemi a ja som ju dobodala

Van Houten bola odsúdená konkrétne za pomoc Mansonovi a jeho ďalším stúpencom pri zabití majiteľa obchodu s potravinami Lena LaBianca a jeho manželky Rosemary v ich dome v Los Angeles 10. augusta 1969.

„Keď som vošla, pani LaBianca ležala na zemi. Bodala som ju. Uštedrila som jej asi 16 rán," opísala Van Houten v rozhovore s Larrym Kingom v roku 1994.

Predchádzajúcu noc sa členovia Mansonovho kultu vlámali do domu, ktorý Tate zdieľala s Polanským, ktorý bol v tom čase v Európe. Spolu s ňou zavraždili štyroch jej priateľov vrátane dedičky kávového impéria Abigail Folgerovej a kaderníka Jaya Sebringa.

 

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 20:01