Podzemné mesto DerinkuyuUnsplash/Igor Sporynin
StoryEditor

Muž z Turecka vo svojej pivnici náhodou objavil vchod do strateného podzemného mesta. Pôvodne v ňom žilo až 20-tisíc ľudí

Miroslav Kamody02.07.2023., 13:00h

Stalo sa to ešte v roku 1963, keď si všimol, že kurčatá, ktoré zatváral do pivnice, mu postupne miznú.

Lajkuj Brainee.sk na

Väčšina ľudí jednoducho nemá rado pivnice. Niet sa vlastne čomu čudovať - je v nich tma, množstvo prachu a pavúky. Trávime v nich čo najmenej času, no často zabúdame, že sa v nej môžu skrývať rôzne poklady, napríklad dedkove lyže alebo vchod do starovekého podzemného mesta.

Ako píše portál Indy100, presne to sa totiž stalo jednému mužovi z Turecka. Stalo sa to ešte v roku 1963, keď si všimol, že kurčatá, ktoré zatváral do pivnice, mu postupne miznú. Rozhodol sa preto preskúmať priestory a náhodou našiel skrytý priechod do rozdiahlej podzemnej siete miestností a tunelov.

image

Vedci objavili najhorúcejší objekt vo vesmíre. Nie je to ani planéta, ani hviezda, teplotou zatieni aj našej Slnko

Neuveriteľný objav

Ako sa neskôr ukázalo, v skutočnosti sa mu podarilo nájsť staroveké podzemné mesto Elengubu, ktoré bolo kedysi domovom pre asi 20-tisíc ľudí. Mesto bolo využívané prevažne medzi 15. a 7. storočím pred Kristom.

Išlo o zásadný historický objav, pretože mesto bolo dlhé roky považované za stratené. Ide o raj archeológov. Mesto Elengubu, teraz známe ako Derinkuyu, sa považuje za najväčšie svojho druhu, aké bolo kedy vykopané.

V priebehu rokov bolo mesto preskúmané a bolo objavených mnoho verejných priestranstiev vrátane škôl, stodôl, kostolov a dokonca aj cintorínov. Táto oblasť je ponúka na každom rohu nový objav a okolo nej bolo objavených viac ako 200 menších miest.

Slúžilo na úkryt

Experti Made In Turkey o tomto mieste povedali: „Napriek nezhodám medzi architektmi mesta existuje všeobecný konsenzus, že podzemná metropola slúžila na ukrytie svojich obyvateľov pred nepriateľmi. Tento účel bol obzvlášť dôležitý počas byzantského obdobia, keď kresťania utekali pred svojimi rímskymi prenasledovateľmi.”

„Keď sa kresťania dostali do Kapadócie a objavili mesto, rozšírili a upravili jeho existujúce štruktúry pridaním kostolov, škôl, vinárstiev a iných komôr, ktoré vyhovovali ich potrebám. Odhaduje sa, že Derinkuyu dokáže naraz uživiť až 20-tisíc obyvateľov a ich zvieratá,” dodali.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
07. máj 2024 00:44