Joe Arridy, prezývaný ako najšťastnejší väzeň v cele smrti, bol falošne obvinený.Morbid Knowledge/Twitter
StoryEditor

Nazývali ho „najšťastnejší väzeň v cele smrti“. Američana odsúdili na smrť za zločin, ktorý nespáchal

Nikola Michalkova10.06.2023., 10:40h

Muž bol falošne obvinený zo spáchania ohavného činu.

Lajkuj Brainee.sk na

Prípad Američana Joea Arridyho nie je úplne najšťastnejší. Falošne ho obvinili zo spáchania ohavného činu a nazývali ho „najšťastnejší väzeň v cele smrti,“ uvádza sa na portáli Unilad.

Falošne ho obvinili

Do väzby ho vzali, keď mal 21 rokov, konkrétne v roku 1936. Obvinili ho zo znásilnenia 15-ročného dievčaťa Dorothy Drainovej. Rodičia ju našli mŕtvu. Okrem nej ale v ten istý deň ďalšie dve dievčatá nahlásili, že ich napadol muž v blízkosti domu, v ktorom bývala rodina Drainová. Polícia v Pueble spolu so šerifom Georgeom Carrollom boli pod veľkým tlakom komunity a médií, ktoré na nich tlačili,  aby vraha čím skôr vypátrali. 

image

Znásilnili ju - a dôvod? Podľa autorít mala provokatívne šaty. Otrasné prípady žien, ktoré ukameňovali či poliali kyselinou

Arridyho chytili, keď sa bezcieľne potuloval po ulici. Bol mentálne postihnutý, a keďže sa  údajne dal veľmi ľahko prinútiť či ovplyvniť, k vraždám sa priznal. 

Muž nevedel správne vysloviť dlhé frázy ani rozpoznať niektoré farby, ale aj napriek jeho nevine ho odsúdili a uznali vinným zo znásilnenia a vraždy Drainovej. Traja psychiatri ho mali vyhlásiť za „postihnutého s IQ 46“, ale rodáka z Colorada aj napriek tomu obvinili a odsúdili ho na trest smrti. 

Často ho využívali

Správca štátneho domu sa o Arridym vyjadril, že „ostatní chlapci ho často využívali“ a dokonca sa im ho raz podarilo prinútiť, aby sa priznal ku krádeži cigariet, aj keď to neurobil. Arridy bol na zozname ľudí, ktorých čakala poprava, ale nemal mentálnu schopnosť pochopiť, že ho čaká smrť, a preto sa jej v cele vôbec nebál. Samotný riaditeľ väznice Roy Best sa o mužovi vyjadril, že „Joe Arridy je najšťastnejší človek, aký kedy žil v cele smrti.“

image

Joe Arridy odovzdal svoj jediný majetok, vlakovú súpravu, inému väzňovi, ktorý bol tiež odsúdený na smrť.

History University/Twitter

Svoje posledné jedlo si vychutnával ako 23-ročný, ale svoju porciu už nikdy nedojedol. Namiesto toho sa opýtal, či si svoje jedlo môže nechať na neskôr, pretože nedokázal pochopiť, že k jedlu sa už viac nedostane. 6. januára 1939 muž odovzdal svoj jediný majetok, ktorý sa skladal z vlakovej súpravy, inému väzňovi, ktorý bol taktiež odsúdený na smrť. Následne ho väzenskí dozorcovia odviedli na popravu do plynovej komory, kde ho priviazali k stoličke. Uvádza sa, že rodičia znásilnenej a zavraždenej Dorothy neboli počas popravy prítomní a ošetrovatelia po jeho smrti plakali. 

„Verte mi, keď hovorím, že ak bude splynovaný, bude trvať dlho, kým štát Colorado prežije túto hanbu,“ napísala počas prípadu advokátka Gail Irelandová. Až v roku 2011 muža po smrti očistili od všetkých priestupkov. Guvernér štátu Colorado Bill Ritter sa pri tejto príležitosti vyjadril: „Omilostenie Joea Arridyho nemôže vymazať tragickú udalosť z histórie Colorada. Je v záujme spravodlivosti a slušnosti, aby sa jeho meno očistilo.“ Prípad sa od toho momentu stal predmetom mnohých podcastov, ktoré sa venujú skutočným prípadom. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
10. máj 2024 00:35