Matka sa po 54 dňoch stretla so svojim dieťaťomTwitter/Derya Yanık
StoryEditor

VIDEO Spomínaš si na dieťa, ktoré našli 128 hodín po ničivom zemetrasení v Turecku? Ukázalo sa, že jeho matka prežila

Miroslav Kamody06.04.2023., 11:00h

Bábätko sa po 54 dňoch vrátilo do náruče svojej matky. Jeden z najemotívnejších príbehov tragického zemetrasenia v Turecku má šťastný koniec. Teda aspoň sčasti.

Lajkuj Brainee.sk na

Pôvodne sa predpokladalo, že matka zomrela v troskách v ťažko zasiahnutej tureckej provincii Hatay a dieťa, v tom čase len asi mesiac a pol staré, bolo zverené do starostlivosti štátu, informuje portál CBS News.

Sociálni pracovníci ju volali Gizem, čo v turečtine znamená „tajomstvo“. Keď sa však k úradníkom obrátil člen rodiny, vykonal sa test DNA, ktorý dokázal, že Yaseming Besdag, ktorá sa stále lieči zo zranení v meste Adana, je skutočne matkou dieťaťa.

image

Slováci pomáhali Turecku po zemetrasení: Som rád, že sme nemuseli riešiť prevoz mŕtvych tiel záchranárov, povedal ich veliteľ

Konečne sú spolu

Turecká ministerka pre rodinu a sociálne služby Derya Yanik zdieľala na Twitteri video, na ktorom bolo podľa nej po 54 dňoch dievčatko späť v náručí svojej matky.

„Byť svedkom ich šťastia je emotívny a krásny moment aj pre nás. Spojenie matky s jej dieťaťom je jedným z najvzácnejších skutkov na svete,” povedala Yanik vo videu, keď stála pri Yaseminginej posteli.

Šťastný koniec len sčasti

Na videu bolo okrem iného vidieť, ako minister obrany osobne pomáhal zjednotiť matku a dieťa po tom, čo bábätko previezli z Ankary do mesta Adana súkromným lietadlom.

Aj keď má tento príbeh šťastný koniec, je len čiastkový. Matka a dieťa sú totiž jediní, ktorí z rodiny prežili. Dievčatko pri zemetrasení stratilo otca a dvoch bratov.

image

Turci skupujú okrasné vtáky. Veria, že dokážu spoznať blížiacu sa katastrofu, napríklad zemetrasenie

Ministerstvo pre rodinu a sociálne služby pre CBS News uviedlo, že 135 detí bolo po zemetraseniach stále v štátnej starostlivosti a totožnosť 33 detí zostala neznáma, pretože boli buď príliš malé, alebo sa inak nedokázali identifikovať. Doposiaľ bolo v Turecku vrátených 1 774 detí po oddelení v dôsledku zemetrasenia, uviedli predstavitelia.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 15:42