Gorbačov v reklame na americký fast foodYoutube/tom Darbyshire/
StoryEditor

On potreboval peniaze, oni známu tvár. Michail Gorbačov a príbeh bizarnej ruskej reklamy na americký fast food

Miroslav KamodyTASR31.08.2022., 10:00h

Jeho dôchodok mal hodnotu menej ako dva doláre mesačne. Gorbačov bol odhodlaný zostať v Rusku a bojovať za reformy, a tak pristúpil na natáčanie reklamy pre americký fast food Pizza Hut. To, čo bolo pre firmu zásadným míľnikom, bolo pre bývalého lídra ZSSR príbehom jeho osobnej tragédie.

Lajkuj Brainee.sk na

Pre lídrov môže byť nebezpečné prežiť svoje krajiny. Či už sa posunú ďalej alebo sú posadnutí návratom k moci, nemôžu uniknúť svojej úlohe symbolov zmiznutého sveta – stavu plného nostalgie a nebezpečenstva, píše magazín Foreign Policy.

Nikto nepoznal túto záťaž tak dobre, ako Michail Gorbačov, posledný vodca Sovietskeho zväzu. Od svojho nedobrovoľného odchodu do dôchodku Gorbačov zbieral peniaze na zanechanie svojho odkazu, pokúšal sa o návrat do ruskej politiky a notoricky známym spôsobom natočil v roku 1997 reklamu pre americkú sieť fast foodov Pizza Hut.

Tá by zrejme dávno upadla do zabudnutia, nebyť internetu. Práve vďaka nemu sa každých pár rokov opäť vynorila a ľudia o nej vo veľkom hovorili. Gorbačov pritom ani nie je hviezdou samotnej reklamy. Dokonca ani nehovorí. Sedí v rohu a je len akýmsi divákom drámy pred sebou.

image

Zomrel Michail Gorbačov. Nechcený otec pádu komunizmu aj rozpadu Sovietskeho zväzu

Potreboval peniaze

Tú vedie mladý proreformný muž so starším kritikom. Pokojne by mohlo ísť o otca a syna. Zatiaľ čo jeden hovorí: „Kvôli nemu máme ekonomický zmätok!“ Druhý odpovedá: „Kvôli nemu máme príležitosť!“ Ako sa hádka stupňuje a proti sebe stojí „úplný chaos“ a „nádej“, zasiahne staršia žena, ktorá debatu ukončí tým, že „kvôli nemu máme veľa vecí... ako Pizza Hut!“ Nasleduje bizarné burácajúce zvolávanie jeho mena naprieč celou Moskvou.

Pre ľudí, ktorí túto reklamu vytvorili, to bol zásadný profesionálny míľnik. Ako však pripomína Foreign Policy, pre samotného Gorbačova bol príbeh reklamy tragédiou. Išlo o pokus jedného muža nájsť a financovať miesto v krajine, ktorá s ním už nechcela mať nič spoločné.

Všetko to vyvrcholilo rok predtým. Gorbačov vyzval Borisa Jeľcina na súboj o prezidentské kreslo. Posledný líder Zväzu sovietskych socialistických republík získal v prvom kole len 0,5 percenta hlasov. Roky pokusov a návrat na výslnie si však vybrali svoju daň na Gorbačovových financiách.

V roku 1991 hlavy bývalých sovietskych republík odhlasovali Gorbačovovi penziu 4-tisíc rubľov mesačne, ktorá však nebola indexovaná podľa inflácie. V roku 1994 mal podľa webu Meduza jeho dôchodok hodnotu menej ako dva doláre mesačne. Ani vysoké poplatky za jeho prednášky nedokázali uživiť jeho rodinu, nadáciu a jej zamestnancov, nehovoriac o projektoch, ktoré by chcel realizovať, aby zanechal odkaz.

image

Putin odvolal mäsiara z Aleppa. Nahradí ho muž brutálny aj na ruské pomery. Kto je Surovikin?

Gorbačov bol odhodlaný zostať v Rusku a bojovať za reformy, nie žiť v dobre kompenzovanom exile v zahraničí. Na to ale súrne potreboval peniaze na financovanie svojho centra, zamestnancov a svojich aktivít. Ako neskôr povedal pre France 24, keď sa ho pýtali na reklamu: „Potreboval som dokončiť budovu. Robotníci začali odchádzať - potreboval som im zaplatiť.“

Príbeh Pizza Hut v Rusku

Americká firma prenikla do Sovietskeho zväzu tesne pred jeho pádom, čiastočne aj vďaka Gorbačovovej politike otvorenosti. To je jeden z dôvodov, prečo reklama mohla vôbec existovať: bola natočená na mieste v moskovskej pizzerii neďaleko Červeného námestia, ktorá bola otvorená v roku 1990 ako súčasť dohody zo sovietskej éry s vtedajšou materskou spoločnosťou reťazca PepsiCo.

Táto „dohoda storočia“ sa však zrútila rovnako tak, ako sa zrútil Sovietsky zväz. Zabitie ruskej ekonomiky prinieslo aj zánik dodávateľského reťazca reštaurácie. Napríklad taká litovská mozzarella sa cez noc stala drahým dovozom z cudzej krajiny. Rokovania ohľadne samotnej reklamy trvali mesiace a aj Gorbačovova žena sa bála, že mu v Rusku ešte viac pošramotí povesť.

image

Ruská reklama na fast food Pizza Hut

Youtube/tom Darbyshire/

Pizzu jesť nechcel

Gorbačov nakoniec súhlasil, no mal viaceré podmienky. Najprv mal definitívne schváliť scenár. To bolo prijateľné. Po druhé, vo filme by nejedol pizzu. To sklamalo Pizza Hut. „Vždy sme chceli, aby hrdina reklamy zjedol pizzu,“ povedal vtedajší reklamný riaditeľ spoločnosti Scott Helbing.

Nakoniec bol navrhnutý kompromis - namiesto toho sa v spote objaví Gorbačovova vnučka Anastasia Virganskaya, ktorá zje pizzu. Máločo však pri nakrúcaní išlo podľa plánu. Počasie bolo hrozné a výber lokácie priamo na Červenom námestí falošný.

Ruské nápisy za niekoľkými logami Pizza Hut dokazujú, že Gorbačov a jeho vnučka vchádzajú do klenotníctva. Aby toho nebolo málo, bývalý líder ZSSR na nakrúcanie meškal. Celá reklama stála niekoľko miliónov a dávala si za cieľ predstaviť fast food ako globálnu značku.

image

Michail Gorbačov a Vladimir Putin

TASR/Heribert Proepper

Gorbačov na kameru odôvodnil svoje rozhodnutie urobiť reklamu dvoma dôvodmi. Po prvé, bývalý vodca tvrdil, že „pizza je pre každého“„Nie je to len spotreba. Je to tiež socializácia.“ Ale dôležitejším dôvodom podľa priznania Gorbačova bolo, že potreboval peniaze.

Gorbačov zomrel po dlhej chorobe vo veku 91 rokov

Bývalý prezident ZSSR Michail Sergejevič Gorbačov zomrel včera vo veku 91 rokov v Moskve. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AP a AFP.

Ruské médiá s odvolaním sa na vyjadrenia jednej z moskovských nemocníc oznámili, že tento bývalý líder Zväzu sovietskych socialistických republík (ZSSR) zomrel po dlhej chorobe, píše AP. Prezidentom ZSSR bol od marca 1990 do decembra 1991.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 07:54