PlodBrainee X Canva/
StoryEditor

Nosím ho len preto, aby som ho pochovala. Žena čaká dieťa bez vyvinutej lebky, no lekári odmietajú potrat

iDnes.czKateřina Havlická28.08.2022., 10:00h

Nancy Davisová čaká štvrté dieťa. Keď sa dozvedela, že trpí vážnou vývojovou chybou a mimo jej lona neprežije, pomaly sa začala zmierovať s potratom. Medzitým sa však v USA rozbehli zmeny v potratovej politike a dopadli aj na ňu. Lekári v jej domovskej Louisiane potrat odmietajú vykonať, hoci naň má nárok.

Lajkuj Brainee.sk na

„Nosím to dieťa len preto, aby som ho pochovala,“ opisuje žena svoje pocity pre denník The New York Times. Plod v jej tele trpí akraniou, vzácnym ochorením, pri ktorom sa dieťaťu nevyvíja lebka. Smutnú diagnózu sa Davisová dozvedela tento mesiac – bola práve v desiatom týždni tehotenstva – a ako sama hovorí, jej lekár jej hneď odporučil návštevu potratovej kliniky, píše portál iDnes.cz

Ženin prípad však ukázal, aké zmätky v USA nastali po tom, čo Najvyšší súd zrušil prelomový rozsudok Roe v. Wade, zaisťujúci federálne právo na interrupciu. Potratovú politiku si začali riadiť jednotlivé štáty a mnohé okamžite ponáhľali s vopred pripravenými zákazmi potratov, takzvanými trigger laws.

image

Študenti v Spojených štátoch pomáhajú ženám dostať sa tajne k potratom. Vynašli sa kreatívnym spôsobom

Jeden z najradikálnejších štátov

Louisiana, odkiaľ Davisová pochádza, aktuálne patrí v tomto ohľade k najradikálnejším štátom a koniec interrupcií podporujú ako tamojší republikáni, tak aj demokrati. Platný zákon zakazuje ukončenie tehotenstva takmer absolútne, výnimky neplatia ani na prípady znásilnenia alebo incestu.

Ženy tu môžu podstúpiť potrat iba v prípade, že tehotenstvo ohrozuje ich vlastný život alebo je plod smrteľne postihnutý. Lenže Davisová, ktorá by teda mala mať na procedúru nárok, napriek tomu rieši, ako sa k potratu dostať.

V tomto štáte je ešte ku všetkému v hre niekoľko podobných zákonov, čo do situácie vnáša ďalší chaos. Potratová klinika v Baton Rouge zavrela, a tak sa Davisová vydala do nemocnice. Tam jej však povedali, že jej s jej problémom nemôžu pomôcť. Akrania totiž nie je menovite uvedená na zozname „povolených“ diagnóz, takže aj keď dieťa nemá šancu prežiť, lekári od neho radšej dávajú ruky preč.

image

Protest proti zákazu potratov

Unsplash/Gayatri Malhotra/

Aby bola situácia ešte neprehľadnejšia, tri miestne potratové kliniky sa začiatkom augusta obrátili na súdy a požiadali o odklad platnosti nového zákona, tak ako sa to už vďaka zásahu sudcu raz stalo v júli. Potraty sa vtedy na krátko stali opäť legálnymi. Ale potom sa to opäť zmenilo a zákazy začali platiť.

Povolená výnimka?

Potom, čo sa situácia tridsaťšesťročnej Davisovej začala preberať v médiách, vyjadrila sa k nej aj louisianská senátorka Katrina Jacksonová, ktorá patrí k autorkám posledného protipotratového zákona. Domnieva sa, že tento konkrétny prípad spadá pod povolené výnimky, pretože dieťa „nie je schopné prežiť mimo lona“.

Právny zástupca Davisovej Ben Crump však tvrdí, že v praxi je všetko inak. „Bez ohľadu na to, čo zákonodarcovia v Louisiane tvrdia, zákon má svoje požadované dopady. Lekári kvôli nemu odmietajú vykonávať potraty, aj keď sú z lekárskeho pohľadu nevyhnutné. Bojí sa totiž, že prídu o licenciu alebo že ich z niečoho obvinia,“ uviedol. Lekárom za porušenie zákazu hrozí až pätnásť rokov väzenia.

image

Čoraz viac krajín obmedzuje interrupcie. Lekárka prišla so šalamúnskym riešením

Štátne ministerstvo zdravotníctva už sľúbilo, že na základe prípadu Davisovej aktualizuje terajšie vyhlášky. Koncom minulého týždňa však podľa NYT stále nebolo jasné, či nemocnica žene potrat vykoná. „Predhodili ma vlkom. Hovoria mi, čo všetko je zle s mojím dieťaťom, ale jedným dychom dodávajú, aby som si s tým nejako poradila,“ komentuje to Davisová.

Vyberajú peniaze

„Materstvo začína v lone, keď počnete, keď je to dieťa vo vás. A ja som chcela urobiť to najlepšie pre svoje dieťa,“ pokračuje. Crump v piatok oznámil, že jeho klientka, ktorá je teraz v trinástom týždni, odíde na potrat do iného štátu. Najbližšie to z Louisiany má na Floridu, kde je potrat zakázaný po pätnástom týždni tehotenstva. Rodina s tromi deťmi si takúto cestu nemôže dovoliť, na internete už preto vyberá peniaze.

A miestna protipotratová iniciatíva Louisiana Right to Life zostáva vo svojom postoji neochvejná. Jej hovorkyňa Sarah Zagorski vyhlásila, že organizácii vadí, že je potrat v prípade vážneho poškodenia plodu povolený. Samotné Davisovej by potom odporučila, aby sa jej dostalo „podpory a perinatálna paliatívna starostlivosť, a to od chvíle, keď sa dozvedela diagnózu, až do konca prirodzeného života dieťaťa“.

image

V USA sa začala nebezpečná éra. Zákaz potratov rozdelil spoločnosť.

TASR/AP/Jacquelyn Martin/

Zoznam zákazov sa ďalej predlžuje

Najvyšší súd zrušil platnosť precedensu Roe v. Wade pred dvoma mesiacmi a odvtedy zaviedli úplný zákaz potratov (s viac či menej výnimkami) už najmenej v desiatich štátoch – okrem Louisiany aj v Texase, Mississippi, Missouri, Alabame, Oklahome, Kentucky či Wisconsine. Ďalšie štyri štáty zakazujú interrupcie po šiestom týždni tehotenstva, keď žena o svojom stave mnohokrát ešte ani nevie. To je napríklad prípad Georgie.

V niektorých štátoch reštrikcie pribudnú v nasledujúcich týždňoch, napríklad v Indiane začne platiť takmer úplný zákaz potratov v polovici septembra. A v ďalších štátoch sa súboj o podobu legislatívy teraz zvádza na súdoch. Tie blokujú nové či staré protipotratové zákony napríklad vo Wyomingu, Severnej Dakote, Iowe či Južnej Karolíne.

Celkom sa očakáva, že ukončenie tehotenstva nejakým spôsobom obmedzí zhruba polovica Spojených štátov. Len v tomto týždni pritvrdia v troch z nich. V Tennessee prejdú od zákona, ktorý zakazuje potraty po zachytení srdcového tepu embrya, k ešte širšiemu zákazu. Výnimku už novo nebudú mať ani obete znásilnenia či incestu, píše The Washington Post.

image

Napísala príbeh, v ktorom sú ženy len fabriky na deti. Stáva sa to realitou, tvrdí slávna autorka

Možností ubúda

Svoj zákaz chcú rozšíriť aj v Idahu. Tam však zákon súdne napadla federálna vláda prezidenta Joea Bidena a verdikt ešte nie je známy. Sudca však spochybnil prísľub štátu, že polícia nebude stíhať lekárov, ktorí vykonajú interrupciu ženám ohrozeným na živote. A v Texase, kde potraty zakázali prakticky okamžite, tento týždeň zdvihnú pokuty na 100-tisíc dolárov a z poskytnutia potratu urobia zločin prvého stupňa.

Kde je teda potrat ešte legálny? Američanky sa môžu vydať napríklad na západ do Oregonu, Kalifornie a Washingtonu či na východ USA. Tam potrat umožňujú v New Yorku, Maine alebo v Massachusetts. Útočiskom pre ženy z radikálneho juhu potom môže byť Nové Mexiko či vzdialenejšie Illinois.

Portál iDnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 04:23