Kôň skolaboval pre vysoké horúčavy.NYCLASS/Youtube
StoryEditor

Svet šokoval kolaps koňa v New Yorku. Prestaňme s barbarským využívaním majestátnych zvierat

Nikola Michalkova18.08.2022., 13:00h

Vysoké horúčavy neovplyvňujú len ľudí, ale trpia nimi aj zvieratá. Dôkazom je incident, ktorý sa odohral uprostred preplneného Manhattanu. Podľa svedkov mal mať kôň problémy s chôdzou niekoľko hodín predtým, ako skolaboval.

Lajkuj Brainee.sk na

Kočiare, ktoré ťahajú kone, sú obľúbenou atrakciou po celom svete. Ľudia ich využívajú ako príjemný presun z miesta na miesto, alebo si to chcú jednoducho vyskúšať. V súčasnosti však kone musia prejsť dlhú trasu aj niekoľkokrát, čo je pre ne najmä vo vysokých horúčavách vyčerpávajúce. 

Kôň nevládal už niekoľko hodín

Incident, ktorý sa stal 12. augusta uprostred rušnej ulice Manhattanu, spôsobil rozruch. Ľudia boli svedkami kolapsu koňa, ktorý nezvládol vysoké horúčavy. „Ďalší kočový kôň sa v núdzi zrútil na rozpálenú dlažbu v New Yorku, zatiaľ čo diváci vyjadrujú šok a zdesenie, keď bol kôň opakovane bitý vodičom,“ opísala situáciu pre portál CBS News Edita Birnkrant, výkonná riaditeľka organizácie pre ochranu zvierat NYCLASS.

Podľa svedkov však kolapsu predchádzala únava niekoľko hodín predtým, ako kôň skolaboval. Kôň mal byť v úzkostiach a mal problém s chôdzou. „Tento kôň ma zaujal ihneď, pretože vyzeral inak ako iné kone. Videla som, ako mu vytŕčajú rebrá, chodil s vyplazeným jazykom a mal problémy s chôdzou. Kráčal veľmi pomaly,“ povedala obyvateľka New Jersey pre portál New York Post, ktorá bola práve v Central Parku s manželom a dcérou.

Neľudské správanie

Vodič koča nepreukázal k zvieraťu žiadnu empatiu. Ľudí pobúril tým, že na koňa nadával a preklínal ho, pretože kôň pre únavu nevládal kráčať rýchlejšie. „Vodič stále kričal na koňa, aby sa hýbal rýchlejšie aj napriek tomu, že v kočiari mal zákazníkov,“ hovorila obyvateľka New Jersey. Okrem toho po tom, ako kôň spadol, ho mal začať udierať popruhmi a silou sa pokúšať postaviť ho.  

Protesty

Incident pobúril ľudí, ktorí sa práve v tom čase nachádzali na ulici Manhattanu. Po tom, ako sa policajtom podarilo koňa postaviť a odviezli ho k veterinárovi, vodič si zobral svoj koč a odkráčal preč. „Množstvo ľudí začalo kričať – aký je to pocit?“ povedal Christian Parker pre CBS News

Kôň podľa veterinára trpel neurologickým ochorením, ktoré je spôsobené parazitom. „Ak Ryder skutočne trpel neurologickou infekciou a pracoval s touto infekciou až pokým neskolaboval, je potrebné podať trestné oznámenie za porušenie zákonov o týraní zvierat v New Yorku,“ vysvetlila pre portál CBS News Edita Birnkrant. 

Aktivisti za práva zvierat plánujú kampaň za náhradu kočov ťahaných koňmi za elektrické koče. Tvrdia, že obyvatelia New Yorku sú unavení pozerať sa na kolabujúce kone počas horúcich dní. To naznačuje, že tento incident rozhodne nebol ojedinelý. Hovorkyňa spoločnosti, ktorá má na starosti kočové kone sa vyjadrila, že kôň nebol dehydratovaný či týraný. Aktivistov za práva zvierat obvinila, že sa len snažia ublížiť priemyslu, ktorý je u turistov populárny.

Zákony v New Yorku

New York má zákony, ktoré chránia aj kočové kone v Central Parku. „Štát má rozsiahle pravidlá a regulácie na ochranu zdravia týchto zvierat, vrátane pravidelných fyzických skúšok, viacnásobného očkovania a zákazu fyzickej aktivity vo vysokých horúčavách,“ pre CBS News sa vyjadril aj Odborový zväz pracovníkov v doprave. 

Podľa zákona kone musia prestať pracovať, keď teplota dosiahne 32 stupňov Celzia. Podľa dát National Oceanic and Atmospheric Administration, v deň incidentu bola denná teplota okolo 28 stupňov Celzia. 

Kolapsov bolo viac

V samotnom New Yorku tento incident nebol ojedinelý. V roku 2017 sa podobný incident odohral taktiež v Central Parku. Kôň skolaboval pre vysoké teploty a predtým, ako skolaboval, ťažko dýchal. Okrem New Yorku v roku 2019 kôň skolaboval aj v austrálskom Melbourne. Svedkovia tvrdia, že vodič mal do koňa kopať, aby sa postavil. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 21:15