Myra Hindleyová a jej partner Ian Brady.Wikimedia/
StoryEditor

Vrahovia z močiarov: Sadistický pár, ktorý vraždil a znásilňoval deti dodnes desí Britániu

som17.06.2022., 13:00h

Každá krajina má nejaké miesto, kam je lepšie nechodiť, pretože je poznačené zlou minulosťou alebo tragédiou. Vo Veľkej Británii by si toto miesto mohol nájsť v severozápadnom Anglicku. Nachádza sa tam močiar Saddleworth Moor, ktorý leží neďaleko Manchesteru, kam v 60. rokoch pochovávali svoje detské obete jedni z najhorších vrahov histórie.

Lajkuj Brainee.sk na

Pri brutálnych vraždách behá mráz po chrbte, obzvlášť, keď sú obeťami malé deti. Dvojica vrahov Ian Brady a Myra Hindleyová v 60. rokoch spolu vraždili nevinné deti a dospievajúcich. Obete fotili, znásilňovali a nahrávali si ich nárek.

Obaja vyrastali bez rodičov

Ian Brady bol odjakživa problémový. Jeho matka ho kvôli finančným problémom musela odovzdať do náhradnej rodiny. Hoci bol nadaným študentom, zo školy odišiel už v 15 rokoch. Už počas puberty mal problémy so správaním a niekoľkokrát sa ocitol pred súdom, okrem iného preto, že svoju vtedajšiu priateľku ohrozoval nožom. Po ďalších problémoch so zákonom sa konečne usadil v Manchestri a našiel si prácu. Vo voľnom čase rád čítal, predovšetkým literatúru o nacizme.

Nebol však schopný sa zaradiť do spoločnosti a za krádeže bol aj vo väzení, z ktorého sa vrátil ešte v horšom psychickom stave. Keď sa zoznámil s Myrou Hindleyovou, objavil v nej spriaznenú dušu, ktorá bola pre jeho blaho schopná urobiť čokoľvek. Mohol ju úplne ovládať a manipulovať bez toho, aby sa nejakým spôsobom bránila. Aj jej rodina mala finančné problémy, ktoré vyvrcholili po narodení jej sestry. Myra tak musela bývať u babičky.

image

Do histórie sa zapísal ako najbrutálnejší slovenský vrah a nekrofil. Zomrel Ondrej Rigo

V roku 1957 ju jej kamarát Michael (13) zavolal, aby sa s ním a ďalšími deťmi išla kúpať do miestnej nádrže. Myra ponuku odmietla a strávila popoludní v spoločnosti niekoho iného. Michael sa v ten deň utopil. Na Myre mala správa o jeho smrti zdrvujúci vplyv. Ako dobrá plavkyňa sa domnievala, že by na mieste mohla nešťastiu zabrániť.

Uzavrela sa do seba, začala sa zaujímať o náboženstvo a stala sa praktizujúcou katolíčkou. V 17 rokoch sa zasnúbila, ale z jej rozhodnutia zo svadby zišlo. O rok neskôr sa v zamestnaní zoznámila s Bradym, ktorý na ňu urobil dojem tým, že sa o seba veľmi staral, jazdil na motorke a pôsobil inteligentne.

Prvú zabili kamarátku jej sestry

Brady Hindleyovú zasvätil do svojej fascinácie nacizmom. Kvôli svojmu milovanému si nafarbila vlasy na blond, aby vyzerala ako árijská dievčina a dokonca bola ochotná podniknúť lúpež. Tým si ju však Brady len testoval. Mal pre ňu totiž zaujímavejšiu úlohu. Spáchať spoločne dokonalú vraždu.

Tak vznikol odporný plán: uniesť obeť, zabiť ju a telo schovať v močiari. Prvou mŕtvou sa stala Pauline Readová, kamarátka Myriinej sestry. Myra ju naložila do auta s tým, že ju zvezie. Zaviezla ju k močiaru pod falošnou zámienkou, že budú hľadať drahú rukavicu. Neskôr sa objavil Brady, a ten potom Readovú sexuálne napadol a potom podrezal. V podobnom duchu sa niesli aj ďalšie dve vraždy, keď si dvojica vždy vyhliadla obeť. Brady sexuálne napádal aj chlapcov. Potom vykopal hrob a uložil doňho telo.

image

Na tejto fotografii, ktorú urobil Brady v novembri 1963, sa Hindleyová krčí nad hrobom Johna Kilbridea pri Saddleworth Moor so svojím psom Puppet.

Wikimedia/bernardomahoney.com/

Obete fotili a znásilňovali a nahrávali si ich nárek

Desaťročnú Lesley Ann Downeyovú a sedemnásťročného Edwarda Evansa dvojica zavraždila u nich doma. Malú Lesley nútili nahú pózovať kvôli foteniu, potom ju zviazali, znásilnili a uškrtili. Jej telo odviezli opäť do močiara. Evansovi Brady rozsekal hlavu sekerou a ešte ho pre istotu uškrtil. Táto vražda sa však pre dvojicu stala osudnou. Videl ju totiž Myriin švagor Smith, ktorý bol síce trestanec a násilník a páru pomohol odpratať telo, nakoniec sa ale zveril svojej žene a všetko nahlásil polícii.

Tak začalo vyšetrovanie, pri ktorom mal Smith hlavné slovo. Dokonca sa zapojila aj jedenásťročná Patricia Hodgesová, ktorá sa s párom poznala a doviedla políciu na miesto, kde sa nachádzali hroby obetí. Párkát tu totiž s párom vrahov bola. Polícia nachádzala stále nové dôkazy a tiež kufor s pornografickými fotkami zviazanej Lesley Ann Downeyovej s nahrávkami jej náreku.

image

Nesmrteľný gangster, ktorý sa nezastavil pred ničím. Legsa nedokázala zastaviť polícia ani Al Capone

Brady bol odsúdený za vraždy Evansa, Downeyovej a ďalšej obete Johna Kilbrida na tri doživotné tresty. Hindley dostala dve doživotia za vraždy Evansa a Downeyovej, a navyše sedem rokov za krytie vraždy Kilbrida. Telo Pauliny Readovej bolo nájdené až v roku 1987 po tom, čo sa Hindleyová priznala ku všetkým vraždám a dala polícii informácie.

Ostatky Keithe Benneta sa nenašli dodnes. Hindleyová sa tiež odvolávala proti svojim doživotným trestom s tým, že je napravená. Von z väzenia sa však nikdy nedostala. Zomrela v roku 2002 vo svojich 60 rokoch. Ian Brady bol v roku 1985 prevezený z normálneho väzenia do väzenskej nemocnice Ashworth, pretože bol vyhlásený za duševne chorého a nebezpečného pre spoločnosť. Von z väzenia nechcel a žiadal o povolenie samovraždy. To sa mu však nepodarilo. Zomrel v roku 2017 vo veku 79 rokov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 03:53