Expozícia ukazujúca ”krutosť” NATO v Moskve.Twitter/rissiavsworld/
StoryEditor

Ruské múzeá ukazujú krutosť NATO. Vystavujú aj trofeje z Ukrajiny

iDnes.cz12.06.2022., 13:00h

Múzeum vzbudzuje rozličné reakcie, niektorí ho označujú za sovietsku propagandu.

Lajkuj Brainee.sk na

„Vždy je ťažké hovoriť o zločinoch spáchaných vojakmi NATO,“ tvrdí sprievodca v múzeu Jaroslav Polestrov. Študentom ukazuje mapu ilustrujúcu, kam a ako ďaleko do Ruska môžu priletieť rakety Aliancie, zatiaľ čo im rozpráva o bombardovaní Juhoslávie, ku ktorému dal príkaz „americký prezident Bill Clinton a ďalší zločinci“, uvádza portál iDNES.cz.

Návštevník moskovskej expozície „NATO: Kronika krutosti“ si za zvuku blížiacich sa vojnových lietadiel môže tiež prezrieť obrázky ľudí zranených pri útokoch amerických bombardérov. „NATO je plné vojny,“ hlásia plagáty zavesené na stenách.

image

Expozícia ukazujúca "krutosť" NATO v Moskve.

Twitter/jacobgronholt/

Na stenách sú tiež fotografie z európskych demonštrácií proti NATO a početné snímky detí z konfliktných zón, z ktorých niektoré sú viditeľne zranené.

Exhibícia reflektuje hlbokú podozrievavosť Ruska k Spojeným štátom, ktoré opakovane Moskva vykresľuje ako skutočného bábkara za Severoatlantickou alianciou. Ostatné štáty potom má za šachové figúrky v diabolskej hre Washingtonu. Múzeum napríklad zobrazuje zvrhnutie atómových bômb na japonské mestá Hirošima a Nagasaki v roku 1945, hoci NATO bolo založené až v roku 1949, či americkú inváziu do Iraku, voči ktorej časť členov NATO vystupovala kriticky a na ktorej sa Aliancia priamo nepodieľala.

Prominentné miesto v múzeu majú tiež „trofeje“ privezené ruskými vojakmi z vojny na Ukrajine, ako sú ukrajinské vojenské uniformy, nepriestrelné vesty či odznaky. Ukrajinská vlajka tu visí vedľa americkej vlajky a helmy nacistických oddielov SS, jasný odkaz na údajné vplyvné a početné „nacionalistické“ elementy – Kremeľ odôvodňuje vojnu nutnosťou „denacifikácie“ Ukrajiny.

Moskva tiež tvrdí, že hoci Ukrajina nie je oficiálne členom NATO, slúži plánom Aliancie na napadnutie Ruska. „Po rozpade Sovietskeho zväzu Spojené štáty a NATO začali nehanebný rozvoj územia Ukrajiny ako dejisko potenciálnych vojenských operácií,“ píše sa na jednej informačnej tabuli.

„Musíme si uvedomiť, že NATO a kronika krutosti sú presne tá istá vec,“ okomentoval aprílové otvorenie moskovského múzea ruský senátor Konstantín Kosačev. Múzeum je pre návštevníkov zadarmo, v Moskve veľmi neobvyklá ústretovosť odhaľujúca, že Kremeľ má na propagáciu nedôvery v NATO záujem.

image

Ruskí vojaci im zničili a vyrabovali školu, na tabuliach nechali deťom odkazy o mieri a bratstve

Od svojho otvorenia výstava prilákala už vyše 20-tisíc návštevníkov. „Obvykle máme skupiny organizované vládnymi organizáciami, sociálnymi centrami a študentmi z rôznych vojenských univerzít,“ uviedol sprievodca Polestrov.

Podľa serveru Moscow Times sa podobné expozície otvárajú naprieč Ruskom od Sibíri až k mestám pri hraniciach s Ukrajinou. „Táto výstava bude čoskoro otvorená vo všetkých regiónoch Ruskej federácie,“ vyhlásil jeden vládny činiteľ na slávnostnom zahájení v meste Veľký Novgorod.

Múzeum vyvoláva rozmanité reakcie, od súhlasných ku kritickým. „Potrebujeme viac takých výstav, aby ľudia videli, čo sa skutočne stalo,“ tvrdí dôchodkyňa Natalja. „Veľa vecí vás zámerne vedie k určitej emocionálnej reakcii. Úplný obrázok tu nenájdete. Je to len fasáda,“ nesúhlasí iná návštevníčka, mladá Moskovčanka Alexandra.

Podobné konfliktné reakcie je možné vidieť aj v návštevnej knihe. „Je nutné, aby deti, dospievajúci a dokonca aj mnohí dospelí na vlastné oči videli, aký je západný svet prehnitý,“ napísali dve ženy. „Táto výstava je propagandistické svinstvo sovietskeho štýlu,“ znie kritickejší príspevok.

image

Expozícia ukazujúca "krutosť" NATO v Moskve.

Twitter/rissiavsworld/

Rusko podľa niektorých analýz v stále väčšej miere vykazuje totalitné rysy. Múzeá určené na propagandistické účely a hlásajúce nenávisť k nepriateľom režimu sú v totalitných systémoch pomerne bežné.

Napríklad v Severnej Kórei je možné navštíviť Sinčchonské múzeum amerických vojnových zverstiev. Nacisti údajne plánovali v Prahe vytvoriť „múzeum vyhynutej rasy“, pre ktoré zhromažďovali židovské veci.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo MAFRA, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 07:25