PrahaUnsplash/william Zhang/
StoryEditor

Prahu postihol masívny výpadok elektriny. Hasiči vyťahujú ľudí z výťahov, stoja električky aj metro

Miroslav Kamody02.06.2022., 09:49h

Praha sa na malý okamih vrátila do stredoveku. Jednu z rozvodní postihol výpadok elektriny, čo malo za následok státisíce domácností bez elektriny. Zastavila sa aj linka metra.

Lajkuj Brainee.sk na

Aktualizované - Zhruba do hodiny boli dodávky obnovené, informoval server Novinky.cz. Podľa českej energetickej spoločnosti ČEPS bol výpadok spôsobený technickou poruchou rozvodne v pražskej časti Chodov. Rozvodňa je už znovu pod napätím. Pražský zastupiteľ Jan Chabr (TOP 09) uviedol, že rozvodňa v Chodove má nedostatočnú kapacitu prívodných káblov, čo predstavuje dlhodobý problém.

Prahu postihol masívny výpadok elektriny. Výpadky hlásia ľudia z Vršovic, Hostivaře, Štěrbohol, Vinohrad či Modřan. Podľa informácií dopravného podniku nejde linka metra C a taktiež električky v Podolí, Braníku, Modřanech, na Bělehradské, v Nuslích, v Michli, na Spořilově, na Želivského, ve Strašnicích, v Hostivaři, na Žižkově a v Hloubětíně, píše web Pražská drbna.

Hasiči zasahujú pri niekoľkých technických výjazdoch, kde vyslobodzujú ľudí, ktorí uviazli vo výťahoch. „Dnes krátko pred deviatou hodinou došlo k mimoriadne rozsiahlemu výpadku dodávok elektrickej energie, ktorý postihol rozvodňu ČEPS 400 kV na Chodove,“ uviedli zástupcovia Pražskej energetiky na Facebooku. 

image

Srí Lanka na suchu. V krajine chýbajú palivá aj lieky, v núdzi tlačí peniaze

Stoja električky aj metro

Kvôli výpadku prúdu je bez elektriny veľká časť hlavného mesta. „Na obnovení dodávok elektriny z iných smerov intenzívne pracujeme. Ospravedlňujeme sa za komplikácie, ktoré sme nespôsobili,“ píše sa vo vyjadrení Pražskej energetiky. Dopravný podnik na Twitteri informoval o tom, že výpadok napájania spôsobil zastavenie všetkých električiek v centre mesta a na celom pravom brehu Vltavy.

image

Praha

Unsplash/rachel Martin/

„Nejde linka C metra a nejdú električky v Podolí, Braníku, Modřanech, na Bělehradské, v Nuslích, v Michli, na Spořilově, na Želivského, ve Strašnicích, v Hostivaři, na Žižkově a v Hloubětíně na Lehovci,“ vysvetlili zástupcovia pražského dopravného na webe. Hasiči od začiatku výpadku evidujú asi dvadsať prípadov vyslobodenia osôb z výťahov, a to hlavne v južnej a juhovýchodnej časti Prahy.

„Aj napriek rozsiahlemu výpadku prúdu v centre Prahy dispečing pražských záchranárov funguje a všetky volania na tiesňovú linku 155 prijímame. Naše systémy sú pre takéto situácie pripravené a zálohované,“ uviedla na Twitteri hovorkyňa záchranárov Jana Poštová.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 07:24