Twittter/Terror Alarm
StoryEditor

Ľudia žijú v strachu, ženy nemôžu pracovať. Talibovia si zatiaľ užívajú na vodných bicykloch v tvare labutí

Ľubomíra Somodiová20.09.2021., 16:00h
Zábery zobrazujúce militantov hnutia Taliban, ktorí si užívajú slnečný deň na vodných bicykloch v tvare labutí, sú v ostrom kontraste so životom civilistov.
Lajkuj Brainee.sk na

Zatiaľ čo tisíce ľudí v Afganistane žijú v strachu a neistote, podľa posledných snímok sa zdá, že Talibovia si prevzatie moci v krajine užívajú. Fotky z 18. septembra ukazujú ako jazdia na vodných bicykloch v národnom parku Band-e Amir a v rukách držia zbrane.

V zábavnom parku či posilňovni

Snímky s podobným bizarným nábojom sa objavili ešte v polovici augusta. Talibovia si užívali kolotoče v zábavnom parku Bokhdi, kde sa okrem toho pokúsili so samopalmi vystierať si aj roztomilého plyšáka. Za pár dni však tento park zhorel do tla. Zničili ho, pretože sa v ňom údajne nachádzali symboly nezlučiteľné s právom šaría. 

Internet tiež nedávno pobavilo video, na ktorom členovia hnutia objavili v sklade Becherovku, slivovicu či pivo a tvrdili, že ide o sklad bývalého afganského ministra zahraničných vecí Saláhuddína Rabbáního. Išlo však o priestory dočasne uzavretej českej ambasády, čo potvrdilo aj samotné veľvyslanectvo. Netreba zabúdať ani na video, ako ozbrojení muži v prezidentskom paláci cvičia v posilňovni.

Spomínaný národný park Band-e Amir, v ktorom sa ozbrojení militanti rekreovali, je v Afganistane známy aj ako „Grand Canyon“. Pred prevzatím moci bol obľúbenou destináciou tisícov domácich turistov. Táto oáza je obklopená pohorím Hindúkuš a je vzdialená asi 75 kilometrov od mesta Bámján, ktoré bolo kedysi budhistickým náboženským strediskom a nachádzali sa v ňom slávne sochy budhov zo 6. storočia. Tie Taliban zničil v roku 2001 počas prvej vlády, ktorá trvala v rokoch 1996 až 2001. V tom čase hnutie zakázalo väčšinu hudby videoheier a kultúry.

Dievčatám a ženám odoprelo právo na vzdelanie a znemožnilo im verejný život. Predstavitelia hnutia tvrdia, že tentokrát chcú zvoliť miernejší prístup.

Miernejší Taliban?

„Nové princípy“ sa týkajú, okrem iného, obliekania sa na verejnosti, medziľudských vzťahov alebo povolených hudobných produkcií, ale tiež charitatívnej práce alebo udržiavania primeranej čistoty.

Taliban tvrdí, že sa nechce vrátiť k drakonicky prísnym trestom. Podľa niektorých svedectiev z tej doby dochádzalo za prehrešky proti islamským pravidlám napríklad k bičovaniu či dokonca verejným popravám; či išlo skôr o excesy, alebo či sa také veci diali bežne, ale nie je možné nezávisle overiť.

Je však jasné, že dochádza napríklad k prísnejšiemu oddeleniu mužov a žien vo verejnej i pracovnej sfére: na niektorých stupňoch škôl sa žiaci a študenti budú vzdelávať v oddelených triedach, iba mužské či ženské pracovné kolektívy budú zrejme v štátnych úradoch. Píšu HN online.

Morálna polícia

Noví afganskí vládcovia Talibanu v budove, v ktorej kedysi sídlilo ministerstvo pre záležitosti žien, teraz zriadili ministerstvo pre pre propagáciu cností a predchádzaniu nerestiam a zaviedli morálnu políciu.

Ženským zamestnankyniam v mestskej vláde v Kábule bolo povedané, aby zostali doma, pričom práca je povolená iba tým, ktorých nemôžu nahradiť muži, uviedol dočasný starosta hlavného mesta Afganistanu. Píše Daily mail.

Rozhodnutie zabrániť väčšine mestských pracovníčok v návrate do zamestnania je ďalším znakom toho, že Taliban, ktorý minulý mesiac ovládol Kábul, presadzuje svoj tvrdý výklad islamu napriek počiatočným prísľubom niektorých, že budú tolerantní a inkluzívni. V sobotu Taliban vylúčil dievčatá z návratu na stredné školy.

Niektoré afganské ženy teraz protestujú proti návratu k represiám, pričom chlapci tiež solidárne odmietajú navštevovať vyučovacie hodiny. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 04:03