Stadt Wien
StoryEditor

Viac zelene a menej áut. Viedeň sa snaží urobiť niečo s horúcim letom v meste, vytvorí prvý superblok

red01.09.2021., 16:00h
Viedeň prostredníctvom takzvaných superblokov skvalitní verejný priestor.
Lajkuj Brainee.sk na

Koncept takzvaných superblokov, ktoré získali svetovú pozornosť najmä vďaka Barcelone, sa už čoskoro rozšíri aj do Viedne. Píše Ekolist.cz. Čo to vlastne superbloky sú? Ide o skupinu ulíc, v ktorých je doprava znížená takmer na nulu, pričom priestor, ktorý predtým zaberali autá, slúži pre chodcov a detské ihriská. Voľný priestor je upravený do atraktívnej podoby, najčastejšie novým mobiliárom a zeleňou, ale aj novými povrchmi či predzáhradkami.

Viac zelene a život v komunite

Viedenská sociálno-liberálna koalícia nedávno predstavila plány pilotného projektu, ktorý vznikne južne od hlavnej stanice vo štvrti Favoriten, v ohraničení ulíc Gudrunstraße - Leebgasse - Quellenstraße - Neilreichgasse. Za hlavný cieľ si magistrát stanovil zvýšenie atraktivity verejného priestoru, ochladzujúce, ozeleňujúce opatrenia a stlmenie dopravy.

Viedenský „Supergrätzl", ako Rakúšania superblok nazvali, bude zároveň odrážať strategické ciele viedenského mestského plánovania, medzi ktoré patria zameranie sa na sociálne spolužitie, či podporu miestnych komunít.

O umiestnení prvého viedenského superbloku rozhodla rada kritérií a významnú úlohu zohrala aj analýza českého startupu Ecoten. Ten už v roku 2019 spracoval teplotnú mapu Viedne, podľa ktorej práve vybraná oblasť patrí medzi miesta najviac postihnuté letným teplom - opatrenia na schladenie sú tu preto veľmi žiadúce. Zároveň ide o husto zastavanú a osídlenú oblasť, premena na superblok a upokojenie dopravy preto prinesie aj výrazné zníženie hluku či prašnosti.

Bezpečnosť

V Supergrätzl sa zároveň nachádza niekoľko materských škôl a jedna stredná škola, miestne deti a žiaci budú teda môcť bezpečne chodiť nielen do škôl. Vjazdy do domov či garáží zostanú pre miestnych obyvateľov i podniky zachované, rovnako ako prejazd pre záchranné vozidlá alebo smetiarov. Radnica chce do prípravy zapojiť aj miestnych obyvateľov .

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 07:29