TASR - Jaroslav Novák
StoryEditor

MHD zadarmo je trendy. Zavádza sa v USA, Európe aj na Slovensku

TASRAnna Koucká24.08.2021., 10:00h
Snaha o obmedzenie emisií a tiež preplnená doprava vedie mnoho svetových metropol a miest k experimentovaniu s bezplatnou hromadnou dopravou. Mnoho z nich ale naráža na problém nedostatočnej siete verejnej dopravy. Preprava autom je preto stále pre miestnych obyvateľov najpohodlnejšou možnosťou.
Lajkuj Brainee.sk na

Trend bezplatnej MHD sa po svete rozmáha už niekoľko rokov a momentálne je okolo stovky miest, ktoré bezplatnú hromadnú dopravu ponúkajú. Medzi tie najznámejšie príklady patrí napríklad estónsky Tallinn či francúzske Colomiers, skutočný prielom  v minulom roku urobilo Luxembursko, ktoré zaviedlo MHD zadarmo v celej krajine. Píše Idnes.cz.

O bezplatnú MHD sa pokúša aj niektoré americké mestá. Momentálne čiastočná bezplatná doprava funguje napríklad v Detroite, Chapel Hill v Severnej Karolíne alebo v Olympii v štáte Washington. Mesta v Spojených štátoch amerických sa však mnohokrát stretávajú s tým, že americkí občania využívajú autá oveľa častejšie ako obyvatelia európskych miest a dostať ich do MHD nezvládne ani nulové cestovné. Čo sa týka protinožcov, v austrálskom Melbourne majú napríklad električky zdarma.

Viac ako na cene záleží na dostupnosti

Podľa štúdie časopisu International Journal of Transportation z roku 2016 sa totiž ukazuje, že rozhodovanie o tom, aký druh dopravy človek využije, nezávisí primárne na cene, ale skôr na dostupnosti. Napríklad čísla z Európy ukazujú, že hoci sa po zrušení cestovného v Európe zdvihol počet cestujúcich až trinásťkrát, paradoxne neubudlo vodičov.

Hromadnu dopravu skôr začali využívať ľudia, ktorí predtým chodili pešo alebo jazdili na bicykli. Tí, ktorí do práce pravidelne chodia autom, to považujú za najpohodlnejšiu a najdostupnejšiu možnosť.

Práve s dostupnosťou bojujú americké mestá, ktorá často nemajú dobre rozvinutú sieť verejnej dopravy. Príkladom môže byť už spomínaný Detroit, ktorý už dlhodobo bojuje s úplne nedostatočnou kapacitou MHD a pre mnohých obyvateľov je tak jazda autom jedinou možnosťou. 

Mnoho amerických miest, ako je napríklad San Francisco či Alexandria v štáte Virginia, začína okrem rušenia cestovného tiež rozširovať infraštruktúru verejnej dopravy, pretože je to podľa mnohých jediná možnosť, ako prinútiť obyvateľov veľkých miest k tomu, aby začali hromadnú dopravu využívať.

Česko

MHD je zadarmo aj v Česku. So zavedením bezplatnej hromadnej dopravy začali experimentovať aj niektoré české mestá. Napríklad vo Frýdku-Místku už bezplatná MHD funguje desať rokov. „MHD zadarmo máme už od marca 2011. Hlavným dôvodom bola predovšetkým snaha o zníženie dopravy v centre a zmenšenie počtu zaparkovaných áut v historickom centre mesta, a tak dosiahnuť nižšie emisie,“ vysvetľuje René Stejskal, tlačový hovorca magistrátu.

Tiež išlo o motiváciu obyvateľov k jej využívaniu. „Pred spustením projektu bolo mestskou hromadnou dopravou vo Frýdku-Místku v roku 2010 prepravených 3,8 milióna cestujúcich, v roku 2019, teda pred covidom, MHD využilo 6,9 milióna cestujúcich. Najviac cestujúcich sme prepravili v roku 2017, a to 7,4 milióna osôb,“ uviedol námestník primátora Frýdku-Místku pre dopravu Leonard Varga.

TASR/Diana Semanová

Slovensko

Mesto Komárno ako prvé na Slovensku zaviedlo od začiatku minulého roka bezplatnú autobusovú hromadnú dopravu. Podľa primátora Bélu Keszegha záujem o verejnú dopravu v posledných rokoch v meste neustále klesá a klesajú aj príjmy z predaja cestovných lístkov. Samospráva v roku 2018 dotovala zo svojho rozpočtu verejnú hromadnú dopravu sumou 230-tisíc eur.

„Keď už mesto dotuje verejnú dopravu, nech ju aj občania využívajú. V poslednom období pribúdajú dopravné zápchy, bojujeme s nedostatkom parkovacích miest. Bezplatná verejná doprava by mohla prispieť aj k čiastočnému riešeniu týchto problémov, navyše pomôže sociálne slabším rodinám,“ domnieva sa primátor.

TASR/František Iván

​Mestskú hromadnú dopravu v Komárne zabezpečuje Arriva Nové Zámky, a. s. V roku 2018 spoločnosť prepravila na linkách mestskej hromadnej dopravy v Komárne 220-tisíc cestujúcich, v roku 2014 to bolo takmer 280-tisíc ľudí. Tržby z dopravy v roku 2018 dosiahli necelých 40-tisíc eur, náklady predstavovali 269-tisíc eur.

Mestské zastupiteľstvo v Komárne schválilo okrem zavedenia bezplatného cestovania v mestskej autobusovej doprave a koncepcie autobusovej dopravy na území mesta aj zabezpečenie jedného nízkokapacitného a dvoch veľkokapacitných autobusov a zrušenie nerentabilných spojov.

​Idnes.cz patrí do vydavateľstva Mafra, ktoré vlastní aj Brainee.sk

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 02:34