Wikimedia/Mnolf
StoryEditor

Netopier preletel rekordných 2000 kilometrov. V Rusku ho zabila mačka

(red)ČTK10.08.2021., 09:00h
Maličký netopier parkový prešiel dlhú cestu z Londýna do Ruska, tam však uhynul po útoku mačky. Podľa spravodajského webu BBC išlo o doteraz najdlhší zaznamenaný let netopiera.
Lajkuj Brainee.sk na

Samičku netopiera parkového, ktorá razila dlhú cestu, našli v v Pskovskej oblasti na západe Ruska. Malý cicavec vo veľkosti zhruba ľudského palca mal na krídle známku londýnskej zoologickej záhrady. Po tom, čo preletel neuveriteľných 2018 kilometrov, ho našla ležať v malej dedine miestna obyvateľka. Osudným sa mu stal útok mačky.

Pozoruhodná cesta

„Je to pozoruhodná a najdlhšia cesta netopiera z Británie cez Európu, o ktorej vieme. Vskutku to bola olympionička,“ poznamenala Lisa Worledgeová, riaditeľka britskej nadácie na ochranu netopierov Bat Conservation Trust. „Jej cesta je vzrušujúcim vedeckým zistením a ďalším dielikom do skladačky migrácie netopierov. Pohyby netopierov parkových po Spojenom kráľovstve a medzi Spojeným kráľovstvom a kontinentom zostávajú do veľkej miery záhadou,“ dodala.

​Malý, dnes už nežijúci tvor, bol okrúžkovaný v roku 2016 Brianom Briggsom, ktorý sa zaoberá zaznamenávaním pohybu týchto zvierat. „Je to strhujúce. Je skvelé môcť prispieť k medzinárodnému úsiliu na ochranu týchto mimoriadnych zvierat a dozvedieť sa viac o ich fascinujúcom živote,“ povedal.

Druhá

Dlhšiu cestu než samička britského netopiera nájdená v Rusku podľa dostupných záznamov podnikol len jediný netopier rovnakého druhu, a to v roku 2019, kedy netopier parkový zdolal 2224 kilometrov dlhú cestu z Lotyšska do Španielska.

Netopiere parkové migrujú na čoraz väčšie vzdialenosti, čo je spájané s globálnou zmenou klímy. Očakáva sa, že to bude mať na tento druh v budúcnosti ešte výraznejší dosah. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 11:28