Pacient bol očkovaný prvou dávkou vakcíny Vaxzevria (ilu)TASR
StoryEditor

Variant delta je extrémne nákazlivý. Tieto vakcíny sú proti nemu najúčinnejšie

TASR22.07.2021., 16:00h
Variant delta je najviac nákazlivou verziou koronavírusu na svete. Šíri sa približne dvakrát až trikrát rýchlejšie ako pôvodná verzia vírusu a má až tisíckrát väčšiu vírusovú nálož. Vyplýva to zo štúdie čínskych vedcov, z ktorej citoval americký verejnoprávny rozhlas NPR.
Lajkuj Brainee.sk na

Vedci z regionálneho Strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb v čínskej provincii Kuang-tung publikovali štúdiu na odbornom diskusnom serveri Virological.org. Z ich zistení vyplýva, že variant delta sa šíri dýchacími cestami rýchlejšie a v ďaleko väčšom množstve ako pôvodný variant.

Množstvo vírusu v tele podľa odborníkov obvykle určuje ako veľmi je konkrétny človek nákazlivý. Keďže má delta až tisíckrát väčšiu vírusovú nálož oproti pôvodnému variantu, je tento variant omnoho nákazlivejší. Autori štúdie dospeli k tomuto záveru po analýze vzoriek od 167 ľudí, ktorí sa nakazili variantom delta v meste Kanton.

Vírusovú nálož porovnali s údajmi od ľudí, ktorí sa koronavírusom nakazili ešte začiatkom januára 2020. Z ich výsledkov vyplýva, že ľudia nakazení variantom delta sú pre svoje okolie omnoho infekčnejší. V priemere trvá približne štyri dni, než mutácia dosiahne v ľudskom organizme zistiteľnú hladinu. Pri pôvodnom variante to bolo šesť dní.

Vedci v publikovanom dokumente zdôraznili, že je dôležité, aby sa ľudia izolovali od okolia na obdobie najmenej 14 dní okamžite po kontakte s infikovaným. Podobný postup odporúča aj americké Stredisko pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), uzatvára NPR.

TASR/AP

Účinné vakcíny

Dve dávky vakcíny od spoločnosti Pfizer/BioNTech alebo od AstraZeneca sú takmer rovnako účinné proti variantu delta ako proti pôvodnému variantu alfa. Vyplýva to zo štúdie publikovanej v prestížnom akademickom časopise New England Journal of Medicine. Informovala o tom agentúra Reuters.

Dve dávky očkovacej látky od Pfizer/BioNTech majú v kontexte variantu delta 88-percentnú účinnosť. Dve dávky od AstraZeneca majú 67-percentnú účinnosť, uvádzajú vedci. Autori štúdie pri výpočtoch použili dáta od Anglického úradu pre verejné zdravie (PHE).

Jedna dávka vakcíny proti nákazlivejšiemu variantu delta podľa nich nestačí. Najnovšia štúdia, podľa Reuters, potvrdzuje hlavné zistenia vydané PHE v máji tohto roka. „Po podaní dvoch dávok vakcíny boli pri variante delta zaznamenané iba mierne rozdiely v účinnosti vakcín v porovnaní s variantom alfa,“ uvádzajú vedci.

Agentúra Reuters pripomína, že štúdia sa opiera o reálne dáta z Anglicka, a nie o teoretické odhady. Zo zistenia odborníkov vyplýva, že jedna dávka dvojdávkovej vakcíny pred deltou neochráni. V takomto prípade má očkovacia látka od Pfizer/BioNTech len 36-percentnú účinnosť.

Jedna dávka od AstraZeneca poskytuje človeku len zhruba 30-percentnú účinnosť. „Naše zistenia o zníženej účinnosti po prvej dávke by mali podporiť snahu o úplné zaočkovanie dvoma dávkami,“ uviedli autori štúdie.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 20:11