Reuters
StoryEditor

Najbohatší muž planéty to dokázal. Prvý let Blue Origin miliardára Bezosa bol úspešný

TASR20.07.2021., 15:29h
Znovupoužiteľná suborbitálna raketa New Shepard vyvinutá spoločnosťou Blue Origin miliardára Jeffa Bezosa úspešne odštartovala k hranici vesmíru.
Lajkuj Brainee.sk na

Zhruba po jedenástich minútach letu sa raketa a oddelený modul úspešne vrátili na Zem. Na palube boli okrem Jeffa Bezosa ďalší traja pasažieri, konkrétne Bezosov brat Mark, 82-ročná pilotka Wally Funková a 18-ročný čerstvý absolvent strednej školy Oliver Daemen.

Ten sa stal vôbec najmladším človekom vo vesmíre, píše agentúra AFP. Daemen, ktorý vlani ukončil strednú školu, bol zároveň prvým platiacim zákazníkom Blue Originu.

V module letela aj 82-ročná americká letkyňa Wally Funková, ktorá sa zase stala najstarším človekom vo vesmíre. Rekord doteraz držal astronaut John Glenn, ktorý v roku 1962 ako prvý Američan obletel zemeguľu a do vesmíru sa opäť pozrel v roku 1998 ako 77-ročný.

Raketa New Shepard sa na cestu vydala iba deväť dní po tom, ako sa na svoju vlastnú misiu vydal zakladateľ spoločnosti Virgin Galactic Richard Branson.

Blue Origin/YouTube

​New Shepard je suborbitálna raketa, čo znamená, že nedosiahne obežnú dráhu Zeme. Posádka na vrchole trajektórie zažije tri až štyri minúty zníženej gravitácie.

„To bolo úžasné,“ zakričal Bezoz do vysielačky po tom, ako New Shepard úspešne pristál v texaskej púšti. „Najlepší deň v mojom živote,“ dodal Bezoz o niekoľko minút neskôr.

Reuters

​Raketa New Shepard je pomenovaná podľa prvého amerického astronauta Alana Sheparda. Let sa uskutočnil v deň 52. výročia pristátia misie Apollo 11 na Mesiaci. Tento dátum si zvolil Bezoz osobne, dodáva AP.

Oproti „raketovému lietadlu“ Richarda Bransona bola Bezosova kapsula „pilotovaná“ počítačom a preto nemuseli byť na palube žiadni ďalší členovia posádky.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 13:47