Christoph Reichwein/TNN/dpa
StoryEditor

Povodne v Nemecku spôsobili katastrofu. Počet obetí stúpol na 103, 1300 ľudí je nezvestných

TASR16.07.2021., 09:49h
Na najmenej 103 stúpol v piatok počet obetí ničivých záplav v Nemecku. Len v spolkovej krajine Porýnie-Falcko zaznamenali už 60 mŕtvych, uviedla krajinská premiérka Malu Dreyerová na mimoriadnom zasadnutí kabinetu v meste Mainz. Informujú o tom agentúry DPA a AFP.
Lajkuj Brainee.sk na

Do postihnutých oblastí západného Nemecka odcestujú aj nemecký minister vnútra Horst Seehofer a prezident Frank-Walter Steinmeier. Nemecký rezort obrany vyhlásil v dôsledku ničivých povodní na západe krajiny vojenský poplach v dôsledku katastrofy.

Rozhodla o tom ministerka obrany Annegret Krampová-Karrenbauerová. V nasadení je viac než 850 vojakov, ich počet sa zvyšuje. Prezident Steinmeier zároveň v súvislosti s ničivými povodňami vyzval v piatok na "rozhodnejší" boj proti globálnemu otepľovaniu.

„Len vtedy budeme môcť zvládnuť extrémne situácie súvisiace s počasím, keď budeme rozhodne bojovať proti klimatickým zmenám,“ uviedol Steinmeier v Berlíne. Záchranné práce v regióne naďalej pokračujú. Polícia doposiaľ nespresnila, koľko ľudí je v oblasti okolo mesta Bad Neuenahr-Ahrweile nezvestných.

Minister vnútra spolkovej krajiny Porýnie-Falcko Roger Lewentz vo štvrtok večer uviedol, že osud najmenej 40–60 ľudí doposiaľ nie je známy. Niekoľko hodín trvajúci silný dážď viedol v Nemecku k ničivým povodniam, píše DPA.

Záplavy v Porýní-Falcku najviac postihli práve okres Ahrweiler. Len v obci Schuld so 700 obyvateľmi strhla voda viacero domov, množstvo ďalších budov zostalo ťažko poškodených. V spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko spôsobil silný dážď povodne aj na menších tokoch.

TASR/Thomas Frey/dpa via AP

​Miestne ministerstvo vnútra vo štvrtok vo večerných hodinách informovalo o najmenej 30 obetiach. V povodňami postihnutých oblastiach došlo k ochromeniu vlakovej dopravy.

Viac ako tisíc nezvestných

V meste Bad Neuenahr-Ahrweiler ležiacom v nemeckej spolkovej krajine Porýnie-Falcko je v dôsledku prudkých búrok a záplav nezvestných približne 1300 ľudí.  Hovorkyňa mesta však zdôraznila, že mnohých ľudí sa nepodarilo vypátrať, respektíve dovolať sa im, zrejme aj pre výpadky mobilných sietí.

TASR/AP Photo/Michael Probst

„Dúfame, že sa to objasní,“ povedala na margo vysokého počtu údajne nezvestných. Okres Ahrweiler, v ktorom leží mesto Bad Neuenahr-Ahrweiler, tiež informoval, že záplavy si vyžiadali aj obete na životoch.

Podľa slov hovorkyne bolo vo štvrtok večer v okrese do záchranných a ďalších akcií stále nasadených vyše 1000 záchranárov vrátane hasičov, policajtov a vojakov. Všetky školy v okrese budú v piatok zatvorené.

Belgicko hlási najmenej deväť obetí

Na prinajmenšom deväť mŕtvych sa vo štvrtok večer zvýšil počet obetí prívalových dažďov a povodní, ktoré v uplynulých dňoch zasiahli východnú časť Belgicka. Štyri ďalšie osoby sú dosiaľ nezvestné, informovala belgická tlačová agentúra Belga.

TASR/Christoph Reichwein/TNN/dpa

​Belgická ministerka vnútra Annelies Verlindenová aktivovala mechanizmus EÚ v oblasti civilnej ochrany, prostredníctvom ktorého môžu pomoc a podporu Belgicku poskytnúť aj ďalšie krajiny EÚ. Pomoc už Belgicku ponúkli Francúzsko, Taliansko i Rakúsko, píše agentúra DPA.

Vo východobelgickom meste Liege s takmer 200.000 obyvateľmi bola vo štvrtok popoludní zatvorená hlavná železničná stanica. Obyvatelia mesta okrem toho zažívali výpadky v dodávkach elektriny, plynu i vody.

Ľudia žijúci v blízkosti rieky Mása boli vyzvaní, aby opustili svoje domovy. Záchranári a bezpečnostné zložky sú v dôsledku neutichajících intenzívnych dažďov a povodní v nepretržitom nasadení. Belgický premiér Alexander De Croo v príspevku na Twitteri ubezpečil všetkých zasiahnutých obyvateľov i miestne orgány o plnej podpore zo strany vlády.

Záplavy postihli okrem Belgicka aj susedné Nemecko, Holandsko, Luxembursko a časť Francúzska. Najhoršie je na tom západná časť Nemecka, kde si záplavy vyžiadali už prinajmenšom 59 obetí na životoch.

Problémy aj v iných krajinách

Holandské úrady nariadili 10.000 obyvateľom mesta Maastricht a priľahlých dedín, aby vo štvrtok večer opustili svoje domy pozdĺž rieky Maas. Kráľ Viliam Alexander a kráľovná Máxima navštívili mesto Valkenburg ležiace východne od Maastrichtu, kde voda zaplavila domy aj podniky.

V Belgicku stúpol predbežný počet obetí na 12. Z koryta sa tam vyliala rieka Vesdre. V obci Pepinster vo valónskej provincii Lutyšsko sa prevrátil malý záchranný čln, ktorý používali hasiči.

Nezvestní sú traja starší ľudia. „Bohužiaľ, rýchlo ich pohltil prúd,“ uviedol miestny starosta Philippe Godin. „Obávam sa, že sú mŕtvi,“ dodal. Okrem toho hlásia v krajine ďalších niekoľko nezvestných osôb.

V južnej a východnej časti Belgicka zostali zaplavené diaľnice. Prerušená je aj vlaková doprava. Úrady od štvrtkového poludnia uzavreli železničnú stanicu v meste Liege. Podľa miestnych reportérov boli po záplavách v okolí Limbourgu evakuované všetky obce pozdĺž rieky Meuse.

Reuters

​V severovýchodnom Francúzsku voda zaplavila polia, domy aj múzeum prvej svetovej vojny v obci Romagne-sous-Montfaucon. Hasiči museli evakuovať ľudí z priľahlých kempov.

Rieka Aire v severnom Francúzsku stúpla v niektorých oblastiach na najvyššiu úroveň za uplynulých 30 rokov, informovali noviny L'Est Republicain. Francúzska národná meteorologická služba uviedla, že v oblasti zaznamenali za uplynulé dva dni viac zrážok ako za ostatné dva mesiace.

Problémy hlási aj Luxembursko. Tamojšia vláda zriadila krízový štáb, ktorý má reagovať na mimoriadne situácie vyvolané silnými dažďami. Predseda vlády Xavier Bettel uviedol, že „niekoľko domov“ bolo zaplavených a „už nie sú obývateľné“.

​Známy nemecký klimatológ pakistanského pôvodu Mojib Latif v súvislosti s vlnou záplav vyhlásil, že schopnosť súčasnej spoločnosti prispôsobiť sa výkyvom počasia sa blíži k nule.

Historicky boli podľa neho ľudia zvyknutí na relatívne stabilné klimatické podmienky, ale katastrofy sa teraz dejú rýchlosťou, „ktorá sa nikdy predtým nevyskytla“, uviedol Latif pre piatkové vydanie denníka Neue Osnabrücker Zeitung.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 20:44