Reuters
StoryEditor

Česko ráta s treťou dávkou vakcíny. Naši odborníci k tomu majú iný postoj

red15.07.2021., 10:43h
Rozhodujúci tak bude okamih, kedy tretiu dávku vakcíny schváli Európska lieková agentúra EMA.
Lajkuj Brainee.sk na

Bude tretia dávka normou? Spoločnosti Pfizer a BioNTech nedávno oznámili, že požiadajú regulačné úrady o povolenie očkovať aj treťou dávkou svojej vakcíny proti ochoreniu covid-19. Prečo?

Zistili, že hladiny protilátok sa zvýšia päť až desaťnásobne oproti podaniu len dvoch dávok. Izrael ako jedna z najrýchlejšie očkujúcich krajín už začal ľuďom distribuovať tretiu dávku vakcíny od farmaceutické firmy Pfizer. S preočkovaním ráta aj susedné Česko.

Izrael momentálne treťou dávkou očkuje ohrozenejších ľudí s oslabeným imunitným systémom, ako sú pacienti liečiaci sa na rakovinu alebo s transplantáciou srdca. K rozhodnutiu očkovať tieto skupiny treťou dávkou prišlo s rozšírením vysoko nákazlivého variantu delta.

Zatiaľ očkujú len s ohľadom na zdravotný stav

Zatiaľ sa však v Izraeli nerozhodlo, či bude tretia dávka ponúknutá aj ľuďom bez ohľadu na zdravotný stav. A otáľajú aj americké úrady, ktoré si v pondelok vyžiadali od farmaceutickej spoločnosti Pfizer dáta o tom, ako veľmi tretia dávka podaná s odstupom pol roka až rok po druhej, dokáže zlepšiť ochranu pred nákazou.

Firma totiž minulý týždeň oznámila, že v USA a Európe bude v rozmedzí niekoľkých týždňov žiadať o núdzové schválenie dodatočnej tretej dávky.

V Česku ešte nevedia, kedy, ale s preočkovaním počítajú

„Sme pripravení na to, že preočkovanie bude potrebné. V túto chvíľu sa ale nedá povedať, kedy presne,“ povedala pre Aktuálně.cz hovorkyňa českého ministerstva zdravotníctva Gabriela Štěpanyová. Rezort sa podľa jej slov plánuje riadiť postojmi európskych úradov.

Rozhodujúci tak bude okamih, kedy tretiu dávku vakcíny schváli Európska lieková agentúra EMA. Tá zatiaľ oficiálne hovorí, že nemá dostatok dôkazov, ktoré by nevyhnutnosť tretej dávky potvrdzovali. Nemenovaný zdroj z EMA však na otázku servera Euractiv uviedol, že scenár zahŕňajúci doplňujúce vakcinácii je „vysoko pravdepodobný“. Podľa neho sa nedá vylúčiť, že nastane ešte tento rok.

Foto Foto TASR/AP

Máme málo dát

Naši odborníci rovnako tvrdia, že zatiaľ nie je jasné, či tretia dávka Pfizeru bude potrebná. Podľa nich prešiel totiž príliš krátky čas na vyhodnotenie, dokedy budú vakcíny zaberať. „Máme osemmesačné dáta. U pacientov, ktorí majú normálny imunitný systém, je hladina protilátok dostatočná. Samozrejme, bude sa to ďalej sledovať,“ povedal Pavol Jarčuška, prezident Slovenskej spoločnosti infektológov a člen konzília odborníkov pre portál Pluska.sk.

Podobne rozmýšľa aj imunológ Vladimíra Leksa. Podľa jeho slov si ešte treba počkať na presnejšie výsledky o účinnosti vakcín, ako aj na informácie zo sekvenovania, či sa varianty z Izraela a napríklad Veľkej Británie nelíšia. „Tretia dávka asi normou nebude, len pre ľudí ohrozenejších, ktorí si po dvoch dávkach nevybudujú dostatočnú imunitnú pamäť,“ povedal Leksa pre Denník N.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 11:07