Do reštaurácie pustia ľudí len s Covid passom či negatívnym testom (ilu)TASR
StoryEditor

Francúzi spravili radikálne rozhodnutie. Pre zdravotníkov zavedú povinné očkovanie

TASR13.07.2021., 08:58h
Francúzsky prezident oznámil tiež sprísnenie epidemiologických reštrikcií, ku ktorým dochádza v reakcii na nárast počtu nových prípadov nákazy spájaných s koronavírusovým variantom delta.
Lajkuj Brainee.sk na

Francúzsky prezident Emmanuel Macron ohlásil v pondelok zavedenie povinného očkovania pre všetkých zdravotníkov, informuje agentúra AFP.

Macron dodal, že kontroly o dodržiavaní nariadenia o povinnej vakcinácii začnú v zdravotníckych zariadeniach a domovoch pre dôchodcov prebiehať od septembra. Systém preukazovania sa tzv. Covid passom bude od augusta zároveň podľa jeho slov platiť aj v reštauráciách, baroch a ďalších verejných miestach.

V súlade s novými pravidlami sa budú musieť ľudia, ktorí sa budú chcieť najesť či napiť v reštaurácii a obdobnom zariadení, preukazovať potvrdením o zaočkovaní alebo aktuálnym negatívnym výsledkom testu na koronavírus.

Vzostup epidémie je podľa Macrona aktuálne badateľný v celom Francúzsku vrátane jeho zámorských území. „Situácia je pod kontrolou, ale ak nebudeme konať hneď, tak sa počet prípadov výrazne zvýši a povedie k nárastu hospitalizovaných,“ uviedol francúzsky prezident v televíznom prejave.
Macron zároveň vytýčil stratégiu boja proti štvrtej vlne nákazy založenú na snahe o zaočkovanie ďalších ľudí a zavádzania ďalších obmedzení pre tých, ktorí vakcináciu odmietnu.

Francúzsko zavádza povinné očkovanie zdravotníkov, do reštaurácie pustia ľudí len s Covid passom či negatívnym testom Francúzsko zavádza povinné očkovanie zdravotníkov, do reštaurácie pustia ľudí len s Covid passom či negatívnym testom TASR

K pondelňajším oznámeniam došlo po mesiacoch postupného uvoľňovania epidemiologických reštrikcií. Nové opatrenia tak predstavujú zmenu vládneho kurzu v boji proti pandémii a zdôrazňujú tiež obavy z potenciálnych dôsledkov infekčnejšieho variantu delta, analyzuje AFP.

Francúzske opatrenia zároveň kontrastujú s pondelňajším oznámením Británie, ktorá sa rozhodla od 19. júla uvoľniť v Anglicku väčšinu reštrikcií.

Vo Francúzsku v ostatnom čase denne pribúda približne 4200 nových prípadov nákazy. Počet obetí covidu v tamojších nemocniciach však ostáva pomerne nízky, pričom za posledných 24 hodín zomreli na covid len štyria hospitalizovaní, uvádza AFP. Agentúra dodáva, že momentálne je vo francúzskych nemocniciach približne 7-tisíc covidových pacientov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 21:13