Mafra/Petr Topič
StoryEditor

Prvý český terorista prehovoril o svojom čine: Chcel som ochrániť Čechov a ich bravčový rezeň

red12.07.2021., 16:00h
Penzista Jaromír Balda bol odsúdený za teroristický útok na železnici a vyhrážanie sa teroristickým činom. Ako sa na svoj skutok pozerá spätne?
Lajkuj Brainee.sk na

Na prvý pohľad obyčajný pán vo svojich rokoch, ktorého susedia z českej obce Malá Belá opisujú ako priateľského a nekonfliktného človeka. 74-ročný penzista Jaromír Balda je však prvým Čechom, ktorý bol odsúdený za teroristický útok. Vo väzení si odsedel dva roky a osem mesiacov. Momentálne je v podmienke. Súd mu nariadil ochrannú ambulantnú liečbu na psychiatrii. Pre publicistický program Terén poskytol svoj prvý rozhovor od prepustenia.

Nikto to od neho nečakal

Balda nevyzerá ako terorista, akého si väčšina ľudí pri tomto slove predstaví. Nenápadný senior rád vyhráva na heligónke. Keď sa však človek započúva do pesničiek, ktoré skladá, je jasné, že majú xenofóbny a násilný kontext. „Vezmime hole a začnime ich biť“ vyspevuje v reportáži. A nie len v nej. V minulosti chodieval aj na meetingy strany Tomiho Okamuriu, kde s týmito pesničkami vystupoval.

​Pred štyrmi rokmi však svojim činom všetkých prekvapil, vrátane policajtov. „Bolo zrejmé aj z policajného vyšetrovania, aké veľké bolo prekvapenie policajtov, ktorí sa zaoberali tými útokmi ešte v čase preverovania a pred vyšetrovaním, keď zistili, kto je ich páchateľom. Že je to takmer 70 ročný dôchodca,“ spomína na prípad prvého českého teroristu predseda senátu Krajského súdu v Prahe Jiří Wažik, ktorý Baldu súdil.

Za čo bol dôchodca odsúdený?

Jaromír Balda v júni a v júli 2017 spôsobil dve vlakové nehody. Postup bol rovnaký - na koľajnice povytínal strom a okolo rozhádzal letáky, ktoré mali vzbudzovať dojem, že za útokom stoja islamisti. To všetko vraj zo strachu z utečencov. O tom, či rozložiť stromy na trať, Balda rozmýšľal dva mesiace.

K tomu, čo urobil, sa priznal. To, aké následky mohli jeho činy mať, teraz ale zľahčuje. Tvrdí, že stromy na trať povytínal tak, aby sa ľuďom vo vlaku nič nestalo. Experti však niekoľkokrát povedali, že za tým bolo iba veľké šťastie. V prípade prvého útoku viedla trať dokonca do kopca a hrozil teda pád súpravy zo stráne. 

Ako svoje konanie hodnotí spätne?

Ako terorista sa však necíti. Hovorí, že tak jednal, lebo chcel Česko ochrániť pred Moslimami a utečencami. „Ja sa cítim ako vlastenec. Keby som bol terorista, tak som naozaj skutočne spáchal nejaký teror, že by tiekla krv. Ja si myslím, že terorista je ten, kto presadzuje nejakú svoju prihlúplu ideológiu, ktorú ostatní odmietajú, alebo terorista je ten, kto je lupič,“ povedal Jaromír Balda a dodal: „Nechcel som pre seba žiaden osobný prospech, myslel som na 10 miliónov českých ľudí, na ich bravčový rezeň, na ich kultúru.“

Ako sa na svoj čin pozerá s odstupom času? „Som rád, že sa podarilo to, čo som chcel. Aby odišiel Sobotka a jeho mafia. Urobil som to, čo som urobiť chcel – zmobilizovať vás všetkých.“

Podľa znalcov Balda trpí poruchu osobnosti. Veľkú rolu pri jeho konaní zohrali dezinformácie o utečencov, z ktorých mal panický strach. 

Celú reportáž nájdeš na tomto odkaze.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
22. apríl 2024 03:30