© Bontonfilm
StoryEditor

Smutná správa. Zomrel herec z kultového Discopříběhu

burspa12.07.2021., 13:58h
Počas svojej takmer šesťdesiatročnej kariéry stvárnil Ladislav Potměšil desiatky filmových rol.
Lajkuj Brainee.sk na

Vo veku 75 rokov zomrel herec Ladislav Potměšil, o úmrtí predstaviteľa doktora Čížka zo seriálu Ordinace v růžové zahradě, filmového majora Maisnera aj otca Horáčka hlavného hrdinu dvojdielneho Discopříběhu informoval portál Blesk.cz.

Smutná správa z Česka

Herec v poslednej dobe bojoval s vážnymi zdravotnými problémami. "Otecko umrel dnes ráno v spánku v nemocnici Motol. Posledné roky veľmi trpel a rád by som poďakoval všetkým doktorom a sestričkám, ktorí sa o neho úžasne starali, obzvlášť v posledných dňoch," povedal pre Blesk syn Jan.

Dôvodom úmrtia a zdravotných problémov bola rakovina. Potměšil sa narodil 2. septembra 1945 a počas svojej takmer šesťdesiatročnej kariéry stvárnil desiatky filmových rol.

archív Mafra Slovakia

​Prvýkrát stál pred kamerou začiatkom 60. rokov, okrem iného v Hříšných lidech města pražského alebo v Transporte z ráje. K jeho najznámejším postavám patrí major Maisner v komédii Byl jednou jeden polda či otec Horáček v muzikáli Discopříběh.

Divadlo aj film

Široké uplatnenie našiel aj v divadle, zahral si aj v mnohých seriáloch, ku ktorým patrí Hospoda, Zdivočelá země, Ordinace v růžové zahradě, Cesty domů, Přístav. Často nakrúcal komédie, ku ktorým Potměšila predurčoval vzhľad bohémskeho muža, ale aj rozprávky či detektívky.

V roku 1969 absolvoval DAMU a získal angažmán v Realistickom (dnes Švandovom) divadle, kde pôsobil až do roku 1988. Uplatnil sa aj v dabingu, jeho hlasom hovoril napríklad desiatnik Max Klinger v seriáli MASH.

Potom hral krátko v divadle S. K. Neumanna (dnes Divadle pod Palmovkou), v Divadelní společnosti Josefa Dvořáka a v rokoch 1993 až 2007 bol členom súboru Divadla na Vinohradoch. Bol dvakrát ženatý, s herečkou Jaroslavou Brouskovou majú dvoch synov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 05:28