TASR/AP
StoryEditor

Predajú ti dom a zakážu kontakt s rodinou. Čo je vlastne podivný zákon, pred ktorým neušla ani Britney Spears?

Eliška Trpíšková09.07.2021., 08:00h
Predstavte si, že vám jedného dňa neznámy človek zaklope na dvere a povie vám, že ste zbavený svojprávnosti. Aj takto môže vyzerať americká nočná mora v podobe opatrovníckeho systému.
Lajkuj Brainee.sk na

O tebe bez teba

Má 80 rokov a trpí demenciou. Dôchodca v USA v takomto prípade nemá na výber. Súd rozhodne, že odteraz nad svojím životom nebude mať kontrolu. A nie len on. Dokonca ani jeho rodinní príslušníci. Za všetko bude rozhodovať takzvaný „guardian,“ ktorý preberie kontrolu nad jeho osudom. Opatrovníctvo je opísané ako legálny vzťah nariadený súdom medzi opatrovníkom a osobou, ktorá je zvyčajne staršia alebo jednoducho nie je dokázateľne schopná sa o seba postarať.

Opatrovník rozhoduje teoreticky o všetkom. Má na starosti klientovu zdravotnú starostlivosť, financie, rozhoduje o tom, kde bude klient umiestnený a či mu bude vôbec umožnený kontakt s rodinou. V najhoršom prípade mu opatrovník odoberie telefón a pri zlom správaní zakáže prechádzky. Pre nás to znie to ako nonsens, no v USA je to krutá realita. Odhaduje sa, že momentálne až 1,3 milióna dospelých je umiestnených do rúk poručníkov, ktorí kontrolujú až 50 biliónov dolárov z ich majetku.

Osloboďte Britney

Nejeden z nás videl na Instagrame tie čudné príspevky a videá Britney Spears, ktoré pripomínali skôr posadnutie démonom. Vedel si, že už je to 13 rokov, čo je známa speváčka zbavená svojprávnosti? Celý jej život má pod kontrolou otec Jamie, ktorý spravuje jej majetok odhadovaný na 60 miliónov dolárov. Britney však s otcom nemá práve najlepší vzťah a veľakrát to deklarovala aj pred samotným súdom. Dôkazom sú aj spomínané videá, ktoré zmiznú chvíľku po uverejnení.

​Pravdepodobne je to preto, že opatrovník rozhoduje aj o tom, čo jeho zverenec pridá na sociálne siete. Britney súd údajne požiadala, aby jej život mala pod kontrolou mladšia sestra Jamie Lynn, s ktorou má speváčka oveľa lepší vzťah. Roky trvajúca aféra vyvrcholila vo vznik hnutia „Free Britney,“ ktoré svoju hviezdu podporuje v tých najhorších časoch. Keď sa jednej z právničiek kauzy Spears špecializovanej na opatrovníctvo spýtali na otázku, koľkokrát sa jej v kariére podarilo oslobodiť zverenca spod opatrovníctva, odpovedala, že ani raz. Pre Britney to bude ešte dlhá cesta.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Britney Spears (@britneyspears)

Zneužívaný zákon

Američania tento zákon zneužívajú na dennej báze. Súdny systém o tom síce vie, no nič s tým nedokáže urobiť. Jednou zo žien, ktorá sa vďaka opatrovníctvu obohatila o pekný balík peňazí je Rebecca Fierle-Santoian. Na Floride mala pod svojimi krídlami až 450 klientov. Po smrti jedného zo zverencov bola zadržaná a začala byť vyšetrovaná políciou. Údajne mala 74-ročnému starčekovi obmedziť stravovanie cez kŕmnu trubicu, čím mala ignorovať doktorov, ktorí tvrdili, že by mu to mohlo spôsobiť smrť.

​Ďalším prípadom bola žena z Nevady, ktorá sa vyznačovala svojím predátorským správaním. Jednoducho zaklopala na dvere ľudí a oznámila im, že je ich nová poručníčka. Následne ich vysáčkovala z domu, rozpredala všetky cennosti a umiestnila ich na strašnom mieste, kde boli doslova izolovaní. V roku 2015 Najvyšší súd v Nevade zaviedol nové reformy. Ak je niekomu navrhnuté opatrovníctvo, nestranný právny zástupca je pridelený danému klientovi, ktorý si môže vybrať svojho opatrovníka a stanoviť si svoje pravidlá. Aspoň v Nevade prišli k rozumu.

Starenka Ernestine

Dokonalým príkladom je prípad 89-ročnej dôchodkyne menom Ernestine. Keď sa jej synovia Doug a Charles nevedeli dohodnúť, kde bude ich matka žiť, vyriešil to za nich súd. Ten Ernestine umiestnil do opatrovníckeho zariadenia, čo malo byť začiatkom rodinnej, štyri roky pretrvávajúcej nočnej mory. Doug Frank si vtedajšie zážitky pamätá veľmi dobre. Pre portál Guardian sa vyjadril, že opatrovníci jeho matke kupovali na obed vyprážané kura, pričom mali jasne nariadené, že musí dodržiavať striktnú diétu.

Doug si je istý, že zlé zaobchádzanie s jeho matkou spôsobilo jej smrť oveľa skôr. Frankovi sa napokon podarilo získať slobodu svojej matky, no stálo ho to naozaj veľa úsilia a mnoho súdnych konaní. Z jej zvereneckého fondu bolo použitých 200 000 dolárov na vyplatenie právnikov. „Nezastavil by som až pokiaľ by som ju nevyslobodil a to sa mi aj podarilo. Vyslobodil som ju a mal som príležitosť byť s ňou 45 dní až kým mi nezomrela v náručí.“ Doug Frank a jeho rodina sa stali obeťami jedného zo stoviek príbehov, ktoré zapríčinil krutý opatrovnícky zákon.

Založili organizáciu

V boji proti zneužívaniu tohto zákona založil Sam Sugar v roku 2013 organizáciu Americans Against Abusive Probate Guardianship, ktorá sa sústredí na vážne situácie obetí opatrovníckeho zneužívania. Sam Sugar bol zhrozený keď sa dozvedel, že 99% Američanov ani len netuší, aký nebezpečný ich vlastný zákon môže byť.

Podľa jeho slov sú dôchodcovia v Spojených štátoch zanedbávaní, čo je výsledkom zneužívania opatrovníckeho systému. Obeť alebo jeho rodina si často ani len nevšimne, že sa niečo deje a aj keď to po čase zistia, je neskoro najať si čo i len právnika. O problematiku sa začala verejnosť zaujímať až posledný rok, pričom vo veľkej miere tomu napomohol prípad pop speváčky Britney Spears.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Britney Spears (@britneyspears)

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 03:17