Maďari darovali Čiernej hore svoje vakcíny (ilu)TASR
StoryEditor

Maďari podali pomocnú ruku Čiernej hore. Darovali im okolo 200-tisíc vakcín proti koronavírusu

TASR06.07.2021., 09:50h
Takýmto dobrým skutkom sa snažia pomôcť krajinám v núdzi.
Lajkuj Brainee.sk na

Maďarsko darovalo Čiernej Hore 200-tisíc  dávok očkovacej látky proti ochoreniu COVID-19 od čínskej spoločnosti Sinopharm. Informoval o tom v utorok spravodajský server profitline.hu, podľa ktorého maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó po schôdzke so šéfom diplomacie Čiernej Hory Djordjem Radulovičom v Podgorici povedal, že ide o najväčší dar tohto druhu, ktorý táto krajina na brehu Jadranského mora kedy vôbec dostala.

„Úspešné zaobstarávanie vakcín v Maďarsku a jeden z najúspešnejších a najrýchlejších očkovacích programov v Európe umožnili, že Maďarsko môže pomáhať iným krajinám,“ dodal Szijjártó v Čiernej Hore, kde sa novým druhom koronavírusu nakazila šestina obyvateľstva a v súvislosti s covidovým ochorením zomrelo vyše 1600 pacientov.

Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán (ilu) Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán (ilu) TASR

Radulovič na spoločnej tlačovej konferencii vyzdvihol dobré vzťahy svojej krajiny s Maďarskom a vyjadril vďaku štátom Vyšehradskej štvorky za podporu európskej integrácie krajinám západného Balkánu.

Szijjártó v pondelok odovzdával rovnaký dar aj Bosne a Hercegovine, kde povedal, že Budapešť dúfa, že zrýchlenie očkovacej kampane v Bosne a Hercegovine prispeje k obnove fungovania hospodárstva tejto krajiny.

Ďalší spravodajský server, telex.hu, v pondelok poznamenal, že maďarská vláda z Číny nakúpila päť miliónov očkovacích látok a ako dar dostala 200-tisíc ďalších dávok. Z tohto objemu vakcín podali v Maďarsku menej než polovicu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 23:05