Mafra/Petr Topič
StoryEditor

Odpratávacie práce v postihnutých oblastiach na Morave sú už takmer hotové

TASR04.07.2021., 08:13h
Juhomoravskí hasiči v sobotu oznámili, že na približne 90 percentách územia obcí, ktoré boli 24. júna zasiahnuté tornádom, už boli ukončené odpratávacie práce. Informoval o tom spravodajský server Aktuálně.cz.
Lajkuj Brainee.sk na

V rámci odpratávacích prác sa z postihnutých obcí odvážajú trosky z poškodených budov, časti stromov a ďalší odpad. Z provizórnych medziskládok sa sutiny prevážajú na tri centrálne úložiská. Hasičom pri tom asistujú príslušníci armády.

Celkovo zrútia viac ako 180 domov

V dedinách Lužice a Hrušky pokračujú od piatka demolácie poškodených stavieb, riadené demolácie budú v ďalšej fáze realizovať aj v Moravskej Novej Vsi a Mikulčiciach.
Celkovo by malo byť zrútených viac ako 180 domov, uviedol v sobotu riaditeľ hasičov Juhomoravského kraja Jiří Pelikán v Českej televízii.

Viac ako tretinu domov si už zbúrali samotní majitelia, u zvyšných by mala demolácia prebehnúť v priebehu nasledujúcich dvoch týždňov. Odhaduje sa, že demolačné práce budú úplne ukončené až o niekoľko mesiacov.

Rozsiahle škody

V piatok pracovalo v zasiahnutých lokalitách celkovo 1050 hasičov, od nedele sa ich počet má znížiť na polovicu a postupne bude ďalej klesať. Tornádo z 24. júna poškodilo až 1200 domov a iných budov v juhomoravských okresoch Hodonín a Břeclav. Zahynulo šesť ľudí a zranenia utrpelo približne 200 ďalších. Predbežné odhady škôd dosahujú 15 miliárd českých korún (približne 589 miliónov eur).

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 04:17