pandémia, koronavírusTASR/
StoryEditor

Je to tu. Pandémia naberá na sile, počet prípadov vo svete stúpa

TASR01.07.2021., 13:15h
Svetová zdravotnícka organizácia vo štvrtok oznámila, že po týždňoch klesania v Európe opäť stúpol počet nových prípadov nákazy koronavírusom.
Lajkuj Brainee.sk na

WHO zároveň varovala pred príchodom ďalšie vlny pandémie, ktorá môže prísť, ak „nezostaneme disciplinovaní“, informovali agentúry AFP a Reuters.

„Minulý týždeň stúpol počet prípadov o desať percent. Bolo to spôsobené častejším stretávaním sa ľudí, cestovaním, zhromažďovaním sa a uvoľňovaním sociálnych opatrení,“ uviedol na tlačovej konferencii Hans Kluge, riaditeľ WHO pre Európu.

​Okrem toho je podľa neho ďalším problémom aj stúpajúci počet prípadov „znepokojujúceho“ variantu delta. Európske centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (ECDC) navyše odhaduje, že do konca augusta by až 90 percent prípadov nákazy koronavírusom v Európe mohol tvoriť práve variant Delta.

Kluge tiež pripomenul, že úroveň zaočkovanosti v Európe nie je ani zďaleka taká vysoká, ako by mala byť. V krajinách, ktoré sú súčasťou WHO, je v priemere zaočkovaných 24 percent obyvateľov a len 40 percent zdravotníckeho personálu, ako aj asi polovica ľudí vyšších vekových kategórií.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 03:08