StoryEditor

Pri ďalšej bývalej cirkevnej škole v Kanade našli stovky hrobov detí pôvodných obyvateľov

TASR24.06.2021., 14:52h
V blízkosti bývalej internátnej cirkevnej školy pre deti pôvodných obyvateľov v západnej Kanade sa našli stovky neoznačených hrobov, informovali v stredu kanadské médiá.
Lajkuj Brainee.sk na

Prekopávanie pozemku v okolí bývalej školy, ktorá sa nachádza v meste Marieval v provincii Saskatchewan a patrila katolíckej cirkvi, sa začalo už koncom mája.

Krutá asimilácia pôvodného obyvateľstva

Predchádzal tomu nález pozostatkov 215 detí pochovaných na pozemku bývalej cirkevnej internátnej školy v meste Kamloops v provincii Britská Kolumbia, pripomína agentúra AFP.

Táto škola v Britskej Kolumbii bola najväčšou spomedzi 139 rezidenčných škôl založených v Kanade koncom 19. storočia. Cieľom týchto škôl bola asimilácia pôvodného obyvateľstva.
Celkovo bolo v Kanade do takýchto škôl nútene zapísaných približne 150.000 detí indiánov, inuitov a Métisov. Žiaci sa zo strany učiteľov a vychovávateľov veľmi často stretávali s fyzickým a sexuálnym násilím, pričom cieľom takýchto zariadení bolo zbaviť ich vlastnej kultúry i materinského jazyka.

Nález s veľkým významom

Po objave pozostatkov Kamloopse sa s pomocou vládnych orgánov uskutočnili vykopávky v blízkosti niekoľkých ďalších bývalých škôl pre deti pôvodných obyvateľov po celej Kanade.
Vo vyhlásení citovanom niekoľkými kanadskými médiami, vrátane CBC a CTV, komunita Cowessess uviedla, že objav stoviek neoznačených hrobov v Marievale je šokujúci. Pokiaľ ide o neoznačené hroby, najnovší nález je "doposiaľ najvýznamnejší," uviedla Federácia nezávislých pôvodných národov (FSIN).

Vládna vyšetrovacia komisia pred časom deklarovala, že Kanada svojím konaním voči potomkom pôvodných obyvateľov a ich rodinám spáchala "kultúrnu genocídu".

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 09:19