Podali sme prvú dávku vakcíny proti rakovine (ilu)unsplash.com
StoryEditor

Obrovský pokrok pre vedcov: V rámci fázy skúšania podali prvú dávku očkovacej látky proti rakovine

Radka Rosenbergová22.06.2021., 08:47h
V rámci druhej fázy klinického testovania podali prvú dávku vakcíny proti rakovine. Za jej vývojom stojí spoločnosť BioNTech.
Lajkuj Brainee.sk na

Vakcínu proti rakovine objavili aj vďaka pandémii koronavírusu, keďže sa zintenzívnil výskum mRNA vakcín, ktoré sa dostali do centra pozornosti v neľútostnom boji proti COVID-19. Vedci uvažovali nad tým, či by tieto nemohli zaberať aj na iné ochorenia. 

Očkovacia látka by sa mala kombinovať s existujúcim liekom na imunoterapiu. Až vtedy by mohla byť účinná. Zameriava sa na boj proti špecifickému typu pokročilého melanómu, ktorý laicky nazývame rakovina kože. 

Aby bola vackína účinná, mala by sa kombinovať s existujúcim liekom na imunoterapiu (ilu) Aby bola vackína účinná, mala by sa kombinovať s existujúcim liekom na imunoterapiu (ilu) unsplash.com

„Našou víziou je využiť silu imunitného systému proti rakovine a infekčným chorobám. Dokázali sme demonštrovať potenciál mRNA vakcín pri riešení COVID-19. Nesmieme zabúdať, že rakovina je tiež globálnou hrozbou pre zdravie, dokonca ešte horšou ako súčasná pandémia,“ vyhlásila spoluzakladateľka a hlavná lekárka spoločnosti BioNTech Özlem Türeci.

Okrem tejto vakcíny sa testujú aj očkovacie látky proti rakovine prostaty či rakovine hlavy a krku. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 18:42