Unsplash/Hasan Almasi
StoryEditor

Na jeden záchod 50 ľudí. Za moderným otroctvom v Anglicku sú Slováci, hlavou klanu bola dôchodkyňa

Miroslav Kamody10.06.2021., 18:00h
Ľudia na okraji spoločnosti sa s vidinou lepších zajtrajškov vybrali do Veľkej Británie. Mafiánska rodina, ako britské médiá tento klan nazvali, im však neponúkla nič iné, ako nechutné podmienky pre život a vykorisťovanie.
Lajkuj Brainee.sk na

Ísť si zarobiť do zahraničia je pre Slovákov bežná vec, hlavne pokiaľ potrebujú väčšiu sumu peňazí, ktorú potom napríklad investujú do vlastného bývania. Mnohí sa však „popálili“, pretože na trhu funguje veľké množstvo spoločností, ktoré chcú na pracovitých ľuďoch iba zarobiť.

Prípad zločineckého gangu rodín Ferencových a Demeterovcov je však úplne iná liga. Na Slovensku si vytipovali zraniteľné osoby či bezdomovcov. Tým následne sľúbili prácu, ubytovanie a lepší život vo Veľkej Británii a plat vo výške 344 libier (takmer 400 eur) na týždeň.

Hlavou gangu bola dôchodkyňa

Realita však bola úplne iná. Keď ľudia prišli do stredného Anglicka, boli nútení pracovať viac ako 80 hodín týždenne. Ich plat bol nakoniec približne 30 centov na hodinu. Celý kriminálny gang tvorili členovia jednej rodiny. Hlavou všetkého bola 68-ročná Zdenka Ferencová, ktorá koordinovala svoje deti aj ich rodinných príbuzných. 

Pracujúcim hneď po príchode zobrali všetky doklady a ubezpečovali ich, že sa budú starať o ich financie. Keď si niekto sťažoval na minimálny príjem, vysvetlili mu, že väčšina peňazí musela ísť na ubytovanie, dopravu a stravu.

West Midlands Police

​Keby je to naozaj pravda, pracovníci by si mohli užívať celkom pekné hotely. V skutočnosti však žili v otrasných podmienkach. Web The National News priniesol výpoveď nemenovaného svedka, ktorý súdu povedal, že v jednom dome ich žilo až 50. Mali pritom iba jeden záchod a jednu kúpeľňu. 

Detaily, z ktorých mrazí

„V našej spálni bolo sedem ľudí, niektorí dokonca spali na zemi. Ihneď po mojom príchode mi zobrali moje doklady totožnosti a nevrátili ich. Pracoval som spolu s ostatnými v rôznych reštauráciách od rána do večera, šesť dní v týždni. Nemohli sme ísť nikam - toto nebol život,“ povedal.

Dlho sa o vykorisťovaní nevedelo, zvrat prišiel až po tom, ako sa dvaja pracujúci obrátili na charitu so sťažnosťou na vykorisťovanie. 

West Midlands Police

„V rokoch 2008 až 2017 boli obete nútené pracovať za otrasných okolností v britských kuchyniach reštaurácií a zariadeniach na umývanie automobilov, pričom za 80 odpracovaných hodín dostávali iba približne 21,50 libier týždenne,“ uviedol Eurojust, agentúra Európskej únie pre justičnú spoluprácu v trestných veciach.


​​Operovali vo viacerých mestách

Organizovaná skupina mala takto pôsobiť až deväť rokov. Vyšetrovatelia zistili, že rodina si založila falošnú náborovú spoločnosť a upratovaciu firmu, cez ktoré následne prali špinavé peniaze. To sa už malo diať na Slovensku. Ľudia dostávali vymyslené pracovné zmluvy a ubytovaní boli v v Birminghame, Gloucesteri, Nottinghame a Derby, odkiaľ ich vozili pracovať. 

„Fungovalo to podľa premyslenej hierarchickej štruktúry s veľmi prísnym rozdelením úloh pre jednotlivých členov, ktorí systematicky a dôsledne plánovali a vykonávali činnosti,“ uviedol Eurojust.

West Midlands Police

​Rodina sa rozhodla utiecť do Nemecka. Eurojust pomáhal koordinovať kroky britskej a slovenskej polície. Výsledkom boli európske zatykače a predvedenie pred spravodlivosť. 

Vzhľadom na otrasné podmienky, moderné otroctvo a vykorisťovanie nevinných ľudí pôsobia tresty takmer smiešne. 53-ročný Gejza Demeter bol odsúdený na osem rokov väzenia, Andrea Demeterová (49) a Pavol Ferenc (48) na šesť a pol roka, Klaudia Ferencová (41) na päť rokov. 68-ročná hlava celého gangu Zdenka Ferencová dostala iba štyri roky väzenia.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
11. apríl 2024 16:55