TASR/AP Photo/Ringo H.W. Chiu
StoryEditor

Krajná pravica nazýva ženy čarodejnice a ku*vy. USA sú tesne pred kolapsom potratových práv

ČTKMiroslav Kamody06.05.2022., 10:00h
Situácia ohľadom potratov v Spojených štátoch je čoraz komplikovanejšia. Všetko nasvedčuje tomu, že na celoštátnej úrovni by mohli byť zrušené.
Lajkuj Brainee.sk na

Téma potratov je v slovenskom parlamente príliš často na to, aby sme sa stihli pozerať na podobné problémy v iných krajinách. A keď už náhodou takýto priestor nastane, zvyčajne čítame správy z Poľska, odkiaľ prichádzajú správy o ženách, ktoré zomreli po tom, čo im lekári odmietli vykonať potrat.

Omnoho vážnejšia situácia sa momentálne odohráva za veľkou mlákou. Ako informuje portál Vice, krajná pravica v Spojených štátoch oslavuje blížiaci sa kolaps práv na potrat po úniku informácií z Najvyššieho súdu. Čo sa vlastne deje a prečo sú ulice preplnené protestujúcimi ženami?

Uniknuté rozhodnutie vyhnalo ľudí do ulíc

Situácia v krajine začala eskalovať po tom, čo Politico v pondelok zverejnilo uniknutý návrh stanoviska Najvyššieho súdu. Ten pravosť uniknutého dokumentu potvrdil. Odhaľuje, že väčšina sudcov hlasovala za zrušenie prelomového rozhodnutia, ktorý je v krajine známy ako prípad Roe vs Wade. Tento súdny proces v roku 1973 legalizoval interrupcie na celoštátnej úrovni.

Protesty v USA TASR/Heather Khalifa/The Philadelphia Inquirer via AP

​Toto odhalenie považuje americká krajná pravica za blížiaci sa kolaps práv na potrat. Ženy na svojich protestoch označuje za „čarodejnice“ a „ku*vy“, a na sociálnych sieťach vyhlasuje, že „Kristus je kráľ“. Túto frázu si teraz zobrali za svoju kresťanskí ultranacionalisti America First, ktorí ju skandovali na zhromaždeniach a pochodoch proti potratom.

„Berieme si späť územie a ZRUŠÍME z nášho národa kliatbu vyvolanú ľudskými obeťami UKONČENÍM potratov,“ napísala v pondelok večer na svojej stránke Telegram svojim takmer 30-tisíc odberateľom krajne pravicová kresťanská nacionalistka Lauren Witzke. 

Krajná pravica dokázala preniknúť na vlnu kresťanskej nacionalistickej ideológie, ktorá sa rozmohla počas prezidentovania Donalda Trumpa. Kresťanskí nacionalisti uctievajú Trumpa ako kresťanskú postavu a veria, že Amerika je vo svojej podstate kresťanský národ.

​Sporné sociálne a politické otázky – volebné práva, potraty, transrodová zdravotná starostlivosť, práva LGBTQ, vakcíny a „teóriu kritickej rasy“ – označili za prvotné bitky medzi dobrom a zlom, ktoré ohrozujú nielen kresťanské hodnoty, ale aj americké hodnoty.

„Tí istí ľudia, ktorí otvorene chcú očkovanie, sú tí istí ľudia, ktorí chcú normalizovať pedofíliu, sú to tí istí ľudia, ktorí chcú legalizovať vraždy detí,“ napísal jeden overený používateľ na platforme sociálnych médií Gab, populárnej medzi krajnou pravicou. Ľavičiarstvo je doslova satanizmus.“

Po tom, čo sa demonštranti zhromaždili v pondelok večer pred Najvyšším súdom, Witzke zverejnila obrázok na svojom kanáli Telegram s popisom „pozrite sa na zhromaždenie čarodejníc“. A muž na Twitteri s krucifixom a americkou vlajkou na rukoväti napísal: „Čarodejnice (mnohé po rokoch plodnosti) sú absolútne zúfalé z vyhliadky na menej obetí detí v Amerike. Potrat je ich najnesvätejšia sviatosť so Satanom, ich manželom.“

Zachovanie súčasného výkladu ústavy okolo práva žien na potrat si praje zhruba dvakrát toľko Američanov, než koľko by si prialo zvrátenie verdiktu amerického najvyššieho súdu z roku 1973. Vyplýva to z nového prieskumu vypracovaného pre denník The Washington Post a televíziu ABC News.

Za ponechanie precedensu v platnosti sa v sondáži vyslovilo 54 percent opýtaných, zatiaľ čo zrušenie rozhodnutia z kauzy Roe vs. Wade podporilo 28 percent z nich. Zvyšných 18 percent uviedlo, že nemá vo veci jasno.

Ženy nie sú ticho

V mnohých veľkých amerických mestách sa v utorok zišli tisíce zástancov práva na potrat. Protestujúci sa pod heslom „nechajte naše telá“ zišli v New Yorku, Atlante, Chicagu, Denveri, Los Angeles či Seattli. Demonštrácie pokračovali aj pred budovou najvyššieho súdu vo Washingtone.

V meste New York sa podľa agentúry Reuters zhromaždilo najmenej 2-tisíc ľudí a niektorí z nich krátko zablokovali dopravu. „Dúfam, že to podnieti občanov, aby prišli ku kongresovým voľbám a hlasovali, to je tá jediná vec, ktorú vidím ako kladnú,“ povedala jedna z účastníčok protestu Alaina Feehanová s odkazom na novembrové voľby, v ktorých sa bude obmieňať tretina Senátu a celá Snemovňa reprezentantov.

Protesty v USA TASR/AP Photo/Jason DeCrow

​Asi 300 ľudí sa zišlo v centre Atlanty. „Budeme bojovať tu v uliciach, budeme bojovať v každej ulici v Amerike, pokiaľ to bude potrebné,“ povedala 19-ročná účastníčka, ktorá držala nápis „ruky preč od mojej maternice“.

V meste Pasadena na predmestí Los Angeles mávali demonštranti nad hlavami ramienkami, čím chceli pripomenúť, že zákazy potratov často nútia mnoho žien k nelegálnym a nebezpečným podomácky vykonávaným procedúram. V Seattli guvernér štátu Washington Jay Inslee zhromaždeným demonštrantom povedal, že jeho štát zaručuje ženám možnosť voľby a bude bojovať za to, aby to tak bolo aj naďalej.

Protesty v USA TASR/AP Photo/Ringo H.W. Chiu

​Pred budovou najvyššieho súdu v metropole Washingtonu sa v utorok zišli odporcovia aj zástancovia predpokladaného verdiktu. Niekoľko desiatok ľudí s bubnami pred mramorovým schodiskom najvyššej americkej súdnej inštancie skandovalo „potraty sú násilie, potraty sú útlak“.

Niektorí z nich kľačali na zemi a modlili sa. Postupne ich však prerástol dav zástancov práva na interrupciu s transparentmi ako „potraty sú zdravotná starostlivosť“ a „potraty zachraňujú životy“. Pred súdom sa nakoniec zišlo vyše tisíc znepokojených ľudí.

„Mám z toho veľký strach. Je mi veľmi ľúto mladých žien. Začína to celé od začiatku,“ povedala 70-ročná zdravotná sestra, ktorá sa na protestoch zúčastnila. „Bude trvať dlho, kým sa podarí získať tento pokrok naspäť,“ dodala. Podporu zachovania zákonu vyjadril okrem mnohých svetovo známych celebrít aj prezident Joe Biden.

Amazon už podal pomocnú ruku

Internetový predajca Amazon preplatí americkým zamestnankyniam cestovné náklady na potrat. Reaguje tým na chystané zákony, ktoré by ženám prístup k potratu v niektorých štátoch USA sťažili, napísal na svojom webe týždenník Der Spiegel.

Žena, ktorá sa rozhodne pre potrat, a bude preto musieť cestovať ďalej ako 160 kilometrov, bude môcť čerpať na cestovné náklady a ubytovanie až 4000 dolárov z podnikového zdravotného poistenia. Dôvody rozšírenia poistného plnenia spoločnosť oficiálne komentovať nechcela. Rozšírenie cestovných náhrad zahŕňa okrem potratov aj liečbu rakoviny, obezity, duševných chorôb alebo závislostí.

Odporcovia práv na koni

Prístup k interrupciám sa považoval za ustálený zákon, ale v návrhu stanoviska konzervatívny sudca Samuel Alito napísal: „Roe sa od začiatku mimoriadne mýlila.“ Zdá sa, že štyria ďalší konzervatívni sudcovia súdu s ním súhlasia a iba hlavný sudca John Roberts sa ešte musí rozhodnúť. Oficiálne rozhodnutie bude pravdepodobne zverejnené až v júni alebo júli.

Protesty v USA TASR/Jon Shapley/Houston Chronicle via AP

​V posledných rokoch republikánske štáty prijali zákony, ktoré drasticky obmedzili prístup k interrupciám a v mnohých prípadoch sa snažili spustiť prípad Najvyššieho súdu, ktorý by zvrátil Roe vs. Wade.

Keďže práva na potrat sú teraz na pokraji kolapsu, krajná pravica sa cíti povzbudená a dúfa, že práva LGBTQ a zdravotná starostlivosť potvrdzujúca pohlavie – na ktorú sa zameriava nedávna vlna štátnych zákonov – by mohli dosiahnuť podobné ciele.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 21:34